SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Objavljene nove detaljne mjere za ugostitelje. Rezervacije, nema stajanja, maske su obavezne, kao i razmak

Davor Javorovic/PIXSELL

Ugostitelji su već ranije izrazili nezadovoljstvo mjerama zbog ekonomske neisplativosti poslovanja u takvim uvjetima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove
preporuke za ugostitelje, kojima je jučer, podsjetimo,
zabranjen rad nakon ponoći.

Dopušteni broj osoba u prostoru objekta 

U prostoru ugostiteljskog objekta dopušta se onoliko osoba koliko
ih objekt može primiti na način da korisna površina objekta ima
četiri metra kvadratna površine po svakom gostu. Na ulazu u
objekt i drugdje na vidnom mjestu u objektu mora biti istaknuta
obavijest o maksimalnom dopuštenom broju gostiju koji se smiju
nalaziti unutar objekta. 

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja

Ograničenje broja posjetitelja može se postići na način da se na
raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti
tako da su stolovi međusobno udaljeni najmanje tri metra, a za
svakog gosta u prostoru treba biti osigurano četiri metra
kvadratna površine prostora.

Ulazak gostiju regulira se na način da sljedeći posjetitelj ili
skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina
posjetitelja napusti prostor objekta. Fizički razmak između
pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje metar i
pol.

Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu
među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti
najmanje metar i pol. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede
udaljeni metar i pol od druge skupine gostiju, čak i ako se radi
o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

Organizacija rada

U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor
se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti
na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u
plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične
oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku
ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i
pića. 

Covid-redar 

Javna okupljanja bilo koje vrste i sadržaja, koja uključuju više
od 50 sudionika, moraju imati covid-redara na svakih 50
okupljenih osoba. Svi sudionici moraju biti upoznati s mjerama
prevencije za pojedini događaj. Za organizaciju okupljanja u
skladu s mjerama kao i ishođenje svih potrebnih odobrenja
odgovoran je organizator, a za provedbu uputa zaduženi su
covid-redari koje je dužan educirati i opremiti organizator
skupa.

Maske za lice 

U ugostiteljskoj djelatnosti nose ih svi zaposlenici dok ih gosti
nose samo kada ne sjede za stolom ili ne konzumiraju hranu, piće
i napitke. Maske za lice ili medicinske maske obavezno se nose
tako da uvijek prekrivaju i nos i usta.

Fizički razmak između gostiju

Razmak između gostiju postiže se na način da se među gostima koji
sjede za stolom održava razmak od metar i pol što znači da
bi stolovi za sjedenje trebali međusobno biti udaljeni najmanje
tri metra.

Nema stajaćih mjesta

Nema stajaćih mjesta niti visokih stolova ako se za visokim
stolovima omogućuje jedino stajanje gostiju oko stola. Za šankom
(barsko posluživanje pića) postoje samo sjedeća mjesta i stajanje
je zabranjeno izuzev u vrlo malim ugostiteljskim objektima gdje
postoji samo barsko posluživanje napitaka i gdje radi
samozaposlena ili jedna zaposlena osoba. Tu stajaća mjesta moraju
biti označena na način da se poštiva razmak između gostiju.

Najveći broj osoba koje smiju u istom času boraviti u prostoru
takvog objekta računa se tako da je osigurano četiri metra
kvadratna korisne površine objekta po jednom gostu, a zaposleni
mora nositi vizir i masku ako ne može održati fizički razmak
prema gostu kojeg poslužuje.

Svako poistovjećivanje barskih mjesta u takvim objektima sa
sličnim okolnostima u drugim ugostiteljskim objektima nije
dopušteno. Svi drugi veći objekti moraju imati dostupne visoke
stolice za sjedenje razmaknute metar i pol jedna od druge.

Rezervacija mjesta ili najava dolaska

Gosti su dužni unaprijed online rezervirati mjesto u
ugostiteljskom objektu tipa noćni bar ili klub. Pružatelj usluge
više ne nudi rezervacije nakon što su popunjena sva mjesta u
objektu predviđena za boravak gostiju, a poštivajući propisane
mjere.

Evidencija sudionika 

U objektima tipa noćni bar ili klub preporučuje se vođenje
evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u
slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2 pri čemu će
se prikupljati osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona.

Izvor: Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari