Pogledajte koliko će novaca stranke potrošiti za lokalne izbore

Kako donosi Glas Slavonije tri i pol mjeseca uoči lokalnih izbora polako se naziru i proračuni kampanja pojedinih stranaka i koalicija za gradonačelnika i Gradsko vijeće Osijeka.

Mnoge stranke naglasak stavljaju na metodu “od vrata do vrata”, a slažu se u jos dvije stvari: otvaranje posebnih računa za eventualne donacije, a izdvajanja za kampanju bit će im minimalna, odnosno recesijska. O donatorima još nitko ne govori, a uz članarine oslanjaju se i na izdvajanja samih članova, naknade za saborske zastupnike, te gradske i županijske vijećnike.

Prema nekim najavama, najviše na izbore u Osijeku planira potrošiti Kukuriku koalicija (SDP-HNS-HSU), i to na njihovog kanidata za gradonačelnika – Ivicu Vrkića.

Naša davanja za kampanju neće prelaziti zakonske okvire, a prema našim parametrima, u Osijeku možemo potrošiti do 400 tisuća kuna. U tim ćemo okvirima sigurno i ostati, a točnije iznose znat ćemo uskoro. Naglasak će biti na razgovorima i susretima s građanima,”, ističe Stjepan Čuraj, predsjednik županijskog HNS-a za Glas Slavonije.

Predsjednik osječkog HDZ-a, Damir Kramarić, ističe kako tek slijedi usuglašavanje oko financiranja i načina kampanje.

“Prije se trošilo previše, a pokazalo se i prilično uludo, jer rezultati nisu bili ni približno očekivanima. Zato ćemo se ovaj put ponajviše osloniti na ‘unutarnje’ resurse, odnosno naše članove koji su kvalitetni, primjerice, financijski stručnjaci, grafički dizajneri, videosnimatelji i slično, a bili su zapostavljeni. Oni nam mogu mnogo jeftinije pripremiti kampanju i materijale. Ona će za Osijek biti između 200 i 250 tisuća kuna”, kaže Kramarić.

Nešto manje rastrošna bit će koalicija HSP dr. Ante Starčević-HSS, koja se, kako najavljuje njihov kandidat Gordan Matković, namjeravaju zadržati u okvirima od 100 do 150 tisuća kuna.

“Još 1997., tada kao čelnik HSP-a, na izborima sam uveo pravilo da lokalni čelnici i dužnosnici dio sredstava daju iz svojeg džepa. Tako će i sada nas dvadesetak izdvojiti najmanje po nekoliko tisuća kuna za kampanju”, uvjeren je Matković.

Još manje planira potrošiti njegova nekadašnja opcija. “Mi smo 2009. na izbore išli u koaliciji s HDZ-om, HSS-om, HSU-om i HSLS-om i tada smo, koliko se sjećam, za Osječku županiju potrošili manje od 300 tisuća kuna. Na lokalne izbore sada idemo samostalno i izdvojit ćemo otprilike do 100 tisuća kuna za kampanju u Osijeku i još toliko za Županiju”, ističe Daniel Srb, predsjednik HSP-a.

Najskromniji će biti Hrvatski laburisti – Stranka rada. “Načelni nam je plan da za predizbornu kampanju na osječkom području ne potrošimo više od 50 tisuća kuna. Pozivamo sve potencijalne donatore da nam se jave i pomognu nam”, pozvao je putem Glasa Slavonije predsjednik njihove osječke podružnice Bruno Zorić.

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kaže kako će se oko budžeta za kampanju tek odlučivati. “Naše kampanje uvijek zasnivamo na izravnim kontaktima s ljudima i obilasku izbornih baza, pa će tako biti i ovaj put. Otvorit ćemo, naravno, posebne račune, ali ne znamo još tko bi mogli biti donatori i u kojem opsegu. Dosta sredstava planiramo dobiti i na ime naknada za naše saborske zastupnike i vijećnike u gradskim vijećima i županijskim skupštinama”, prenosi Glas Savonije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari