Ukradne bicikle preprodaju u inozemstvo

Vlasnici nekoliko stotina ukradenih bicikala, nadaju se da će upravo svoj bicikl naći u policiji gdje su oni pohranjeni, no veliki dio drugih vlasnika vjerojatno svoje bicikle neće nikad vidjeti. Kako kaže Goran Dmitrić za Glas Slavonije oni su odmah nakon krađe prevezeni u inozemstvo, gdje ih lopovi prodaju dalje, kako bicikli ne podliježu carinskoj kontroli preprodaji bicikala u inozemstvo teško je stati na kraj.

“U travnju prije dvije godine meni je nestao 11.000 kuna vrijedan bicikl i to ispred kućnih vrata na četvrtom katu zgrade. Odmah sam ga prijavio policiji, ali do danas ga nisu pronašli i onda sam počeo istraživati gdje bi bio. Uz to sam dugogodišnji biciklist i doznao sam da trgovina biciklima cvijeta i ravna je preprodaji organa. Evo, netko će za moj bicikl dobiti 5.000 kuna i nema nikakvih troškova izuzev puta. Na granici će proći bez problema. Čak i ako imam papire za bicikl, nitko mi ih na granici neće tražiti”
– zaključuje Dmitrić i podsjeća na  grupnu krađe bicikala iz jedne slovenske prodavaonice, ali i na slučaj iz Pule, kad je cijela biciklistička reprezentacija ostala bez svojih bicikala i pretrpjela štetu od oko 100.000 eura.

Dmitrić tvrdi kako je siguran da njegov bicikl zajedno s brojnim drugima skupljima, zacijelo već netko drugi vozi u inozemstvu. Za pomoć se obratio i  biciklističkim klubovima u Srbiji, no bez uspjeha. Internetske stranice PU osječko-baranjske sadržavaju fotografije ukradenih bicikala. Na području Osijeka u prvih devet mjeseci 2012. Godine nađeno je čak 347, od kojih je 52 bicikla vrijednije od 1 000 kn.


[blockquote] VIDEO: ‘Registracijom’ olakšajte pronalazak ukradenog bicikla [/blockquote]

Dmitrić predlaže strože carinske kontrole, jer je bicikl mnogima jedino prijevozno sredstvo. Poznat mi je slučaj gdje je mladić ostao u samo deset sekundi bez bicikla u Županijskoj ulici. Potom je bicikl vidio na Njuškalu i javio se lopovu rekavši da će ga kupiti. Kad je došlo do primopredaje nazvao je policiju i lopov je uhvaćen. Ovo je samo jedan primjer, a svi bismo mi pokradeni tako mogli napraviti, ali ipak je to posao službi –za kraj kaže Dmitrić.

Izvor: Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari