VIDEO: Kupci se okreću provjerim proizvođačima

Osim poljoprivrednika, žrtve slučaja ‘mlijeko’ i ‘meso’ su i potrošači koji su se još jednom uvjerili da ne mogu biti sigurni u ispravnost i kontroliranost onoga što kupuju i troše. Zato su se mnogi vratili na tržnice, na kojima proizvode nude domaći, hrvatski, izvorni proizvođači.

Mnogi kupci kažu kako godinama, pa i desetljećima, kupuju kod istih proizvođača i prodavača te da u kvalitetu njihovih proizvoda uopće ne sumnjaju. Takve vjerne kupce posebno cijene i sami prodavači koji primjećuju da su se u zadnje vrijeme kupci vratili na tržnicu.

“Ipak jesu u nekim stvarima. Mliječni proizvodi i jaja u odnosu na robne centre su jeftiniji, a ovdje su domaći proizvodi ipak domaći proizvodi, kaže Željko Grbešić”, jedan od prodavača na tržnici.

Izvorno domaće proizvode nudi i gospođa Marija. Na žalost, kaže, i ovaj se puta pokazalo – dok jednom ne smrkne, drugom ne osvane, pa tako i ona primjećuje da je kupaca više.

“Domaći proizvodi su bolji, kvalitetniji od svih uvoza i prerada. Ljude zanima je li to svježe je li domaće ima li kakvih koncentrata. Sve je domaće i nema koncentrata, nema ništa”, govori Marija Bašić.

Kupci proizvoda s trgovačkih polica također su vjerovali da u onomu što kupuju nema ništa štetno ili nedopušteno. Na žalost, pokazalo se da nije tako. Institucije su, čini se, brzo reagirale i povukle proizvode iz prodaje.

“Nikada ne možemo tvrditi kako ne postoji mogućnost pojave neispravnih proizvoda na tržištu, no ovakve brze reakcije nadležnih insitutcija daje određenu sigurnost da postoje određene mjere i sustavi zaštite kako bi se spriječile ovakve situacije”, dodaje Andrea Gvozdanović iz udruge Balans.

Na takve situacije posebno su osjetljive pojedine kategorije kupaca, kao što su roditelji male djece i bolesne osobe. U svakom slučaju, pokazalo se da bi kontrola trebala biti pojačana i unaprijeđena.

“Smatramo da bi svaka tvornica koja se bavi preradom mesa ili mliječnih proizvoda trebala na dnevnoj bazi kontrolirati svoje sirovine”, zaključuje Maja Korov, savjetnica u osječkom Potrošačkom forumu.

No, mnogi izražavaju sumnju da iza slučaja mlijeko, a u svjetlu otkazivanja otkupa stotinama hrvatskih mljekara, stoji nešto sasvim drugo i jedna drukčija slika.

Tekst i video: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari