neizvjesnost u danima pred nama

Gospodarstvo u neizvjesnosti, Potraga istražila što će se događati ako dođe do pandemije

Već su pogođeni dentalni i kongresni turizam, teretni prijevoz, poljoprivreda...

Sve je pod kontrolom, ne treba paničariti. To su bile riječi koje
su mnogi naši sugovornici gospodarstvenici govorili
prije dva dana. Međutim, u samo 48 sati priča se
preokrenula. Sad gospodarstvenici govore samo o tome kako
izbjeći katastrofu koju će prouzročiti koronavirus, kako spasiti
poslovanje i izbjeći otkaze. 

Svijet se jutros probudio uz ovakve naslovnice: “Svijet u
vrućici” i “Krah burze” u poslovnim novinama. Britance je
dočekala izjava njihova premijera: “Mnoge će obitelj
izgubiti nekoga voljenog”. Francuski dnevnici: “Potpuna
mobilizacija”. Španjolci pišu o pandemiji, Portugalci
također. Sportske novine – o sudbini Europskog prvenstva.
“Budite mirni i nastavite trošiti” savjet je za Australce. U
Belgiji slični prizori poput hrvatskih: kolica puna artikala.

“Nema tjestenine, jedeš krumpir…”

“Nema tjestenine, jedeš krumpir, nema krumpira, jedeš grah. Ljudi
u krizi hoće lokalno… Ako ne dolazi talijanska tjestenina, počet
će kupovati međimursku pa će vidjeti da su neke stvari
bolje, da je roba kvalitetnija”, rekao nam je poslovni
konzultant Darko Munjiza.

Munjiza, poslovni konzultant i čovjek koji je vodio veliki
trgovački lanac, umjereni je optimist.

“Svaka situacija se da prebroditi i mi smo ih znali prebroditi
unatrag 30 godina barem dva, tri puta smo ih prebrođivali s
manjkom robe ili uz otežane kanale distrubucije”,
poručio nam je Darko Munjiza.

Ipak, potraje li kriza, može doći do poskupljenja. “Do
povećanja bi moglo doći kad sirovine koje imaju budu iscrpljene,
ali naši poduzetnici koji su proživjeli rat i krizu 2008. su se
naviknuli na to. Za razliku od Talijana nikad nismo imali
ozbiljnije teškoće u dobavi robe”, kaže Darko Munjiza.

“Kad dođeš prvi put, čovjek će ti prodati 20 posto skuplje, ali
bit će neodgovornih ljudi, a nekad intervenira i država”,
objasnio je Darko Munjiza.

Problemi dentalnih klinika

Intervenciju države ovih su danas tražili mnogi. I veliki i mali;
oni koji su odmah pogođeni krizom i oni koji će negativne učinke
tek osjetiti. I prije nego što je koronavirus ušao u Hrvatsku,
njihovo poslovanje našlo se na udaru. Dentalni turizam u najvećoj
se mjeri oslanjao na talijanske pacijente.

“U tim klinikama, to su jako velike klinike u kojima radi negdje
i više od sto djelatnika, preko noći se prestaje s
poslovanjem”, rekao nam je ravnatelj Stomatološke
poliklinike Srećko Srdjak.

Neke imaju, prema prvim procjenama, gubitke od 30 do čak 90
posto. “Prve procjene su bile – pričekat će se do 1.
travnja, pričekat ćemo 1. svibnja, ali nitko ne zna
koliko će to sve skupa trajati. Koliko god bude trajalo, najveći
problem nas tek čeka, a to je kako ponovno otvoriti radna mjesta
za one koji će ostati bez posla. I tu apeliram na Vladu da
napravi svoj maksimum”, poručuje Srećko Srdjak.

Zagrebačka klinika koju vodi, kaže, nije toliko izložena.
Ali i oni osjećaju prve posljedice. “Mi moramo napraviti
novi set up poslovanja, za kolege koji su zaduženi za pacijente
iz Italije, koji su ih dovodili i koji su se brinuli o njihovoj
terapiji.”, kaže Srećko Srdjak.

U tom potpuno privatiziranom zdravstvenom sektoru, prihodi zubara
koji liječe strance rasle su u nebo pogotovo otkako je Hrvatska
ušla u Europsku uniju. Deset najvećih stomatoloških poliklinika
2016. imalo je ukupno 330 milijuna kuna prometa. Tri godine
kasnije 2019., samo pet ih je imalo tolike prihode.

“Bitno je napomenuti da one zapošljavaju 30, 50, do 140
zaposlenika i to su sigurno veliki udarci. Nitko se ne može
pripremiti, nitko se ne priprema na tu situaciju ako poslovanje
prestane”, objašnjava Srećko Srdjak.

Štetu već osjećaju i prijevoznici

“Nema dovoljno vozača ni ovako, ni onako, taj kamion ne može
voziti. U Italiji je alarmantna situacija, tu također bit
će problema”, poručio nam je predsjednik Udruženja cestovnog
teretnog prometa Darko Vukadinović.

Nitko iz njihova ceha nije, kaže, sudjelovao u odluci o
mjerama samoizolacije vozača. “Sama mjera… provedba je takva
neke vozače nisu slali, a sada sve vozače šalju u samoizolaciju,
sljedećih 14 dana ne mogu raditi”, rekao je Darko
Vukadinović.

Po gruboj procjeni, u Hrvatskoj oko 100.000 vozača radi u
cestovnom teretnom prijevozu. Ako se zatvore granice prema
Italiji, o čemu se nagađa, to bi značilo i zatvaranje mnogih
radnih mjesta u prijevozu. “To će se odraziti snažno na
izvoznike, špeditere, i na koncu će to vidjeti potrošači kada
proizvoda ne bude na policima”, objasnio je Darko
Vukadinović.

Proizvođači junetine

Nitko nema rezervni plan za stanje u kojem je nakon 25 godina
uvoz potpuno stao. Logistički problemi muče i proizvođače baby
beef junetine.

“Situacija koja se odvija zadnjih nekoliko tjedana u Italiji i
panika koja je nastala zbog epidemije koronavirusa zatvorila nam
je i to tržište prošlotjednim otkazivanjem svih narudžbi
milanskih rezova i izvoza žive junadi u talijanske klaonice”,
rekao nam je Darko Celovec iz udruge Baby Beef.

Kažu da su bespomoćni. “Izgubit ćemo pola milijarde kuna prihoda
na godišnjoj razini. Kompletan je izvoz nakon 25 godina
jednostavno stao, što nas stavlja u bespomoćan položaj, a tovu
junadi kao znatnoj izvoznoj grani hrvatske poljoprivrede prijeti
gašenje”, kaže Darko.

“Nismo osjetili probleme u širokoj potrošnji”

“Ako dođe do pandemije, onda vam sve pada, onda nema rasta, osim
straha…”, objašnjava poduzetnik Branko Roglić.

Roglić je vlasnik Orbica, vodećeg distributera robe široke
potrošnje koji posluje u 20 zemalja, zapošljava više od 6000
radnika, i on nije pesimističan. “A mislim da će ministra
financija boljeti glava, zato moramo biti oprezni i ne trošiti
puno u ministarstvima da nam se ne ponovi nesreća”, rekao je
Branko Roglić.

U skladištu njegove tvrtke u Ivanić-Gradu kamioni se pune i
prazne uobičajenim tempom. “Pošteno govoreći, nismo osjetili
probleme u širokoj potrošnji. U turizmu smo osjetili, što me
strah da će biti šteta, ne samo za mene”, kaže Branko Roglić.

Procjenjuje da neće osjetiti veću štetu. “To me strah, i zato
kažem, veće štete ne bi trebalo biti, ministra financija
njega će glava boljeti, da se štedi na svim razinama, da se
izbjegne nesreća veća…”, smatra Branko Roglić.

U priči o koronavirusu previše je
nepoznanica. “Privremeno će rasti potrošnja da ljudi kupuju
rezerve, to će dovesti do potrošnje, blagi rast prvih nekoliko
dana, ne znamo što će biti dalje …”, poručio nam je Branko
Roglić.

Strateške robne zalihe dostatne za opskrbu 30 dana

Ministarstvo gospodarstva zbog interesa javnosti objavilo je kako
je ukupna vrijednost strateških robnih zaliha u Hrvatskoj oko 537
milijuna kuna. Utvrdili su da je dostatna za  opskrbu
cjelokupnog stanovništva za 30 dana. “Ako bi se u Hrvatskoj
dogodio slučaj proglašenja karantene, aktivirao bi se sav
potreban asortiman robnih zaliha”, kažu u Ministarstvu.

“Mislim da svatko mudar pa i država mora imati scenarije A,B,C i
D. U najlošijem scenariju roba će poskupjeti i neće
je biti jer će ovo trajati šest, sedam mjeseci”, kaže
Darko Munjiza.

Prizore rukovanja i antiseptika smo snimili u zagrebačkom
hotelu Westin početkom tjedna. Tada se činilo da je dezinfekcija
dovoljna, ali u samo 24 sata, došlo je do otkazivanja svih
događaja s većim brojim sudionika. Danas bi skup na kojem
sudjeluje više od 150 ljudi iz 20-ak zemalja ljudi bio nemoguć.

Kongresna sezona

Bila je to kongresna burza na kojoj su domaći hotelijeri
dogovarali konkretne poslove za ovu i iduću godinu. Najave za ovu
kongresnu sezonu  bile su odlične, no virus je sve
stavio u pat-poziciju. Predstavnici najuspješnijih domaćih
hotelskih poduzeća predstavljali su prednosti hrvatskih
turističkih kapaciteta za neka bolja vremena, a sljedećih mjeseci
mnogi su se pribojavali.

U bilo kakve ozbiljne procjene nitko se ne želi upuštati.
Ovo su dani kada se informacije mijenjaju iz sata u sat. Početkom
tjedna nastradala je najprije industrija zabave: otkazani su
koncerti i festivali, sportska natjecanja, kulturne
manifestacije.

“Kao i svako poslovanje, znači gubitak, nama i organizatorima, a
uložili smo u marketing, produkciju, bit će štete. Ali, nisu
ljudi nervozni, žao im je, ali ne padaju na glavu”, kaže direktor
Arene Zagreb Sretan Šarić.

Zagrebačka Arena je u hladnom pogonu, a svi angažirani na
događajima koja su su do daljnjega na ledu – od konobara do
cateringa, od produkcije do prijevoza, električara osjetit će
ovaj zastoj u svojoj lisnici. 

Prije nekoliko dana razgovorali smo u jednom zagrebačkom salonu o
poslovanju u doba koronavirusa. Vlasnik se tada malo pribojavao.

“Imate tu odgovornost, 10 plaća je na mojim leđima pa
se bojim, ali opet ne želim paničariti”, rekao nam je
vlasnik frizerskog salona Ivan Franić.

Samo prije 4 dana situacija je bila drukčija. Danas su
preventivno na dva tjedna zatvorili obrt.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari