Suncokret ruralnog turizma

Turisti na kontinentu troše prosječno 25 eura više nego na moru

Prosječna potrošnja gosta na kontinentu je 119 eura, dok je na obali 94 eura po danu - istaknuo je ministar Cappelli na svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, održanoj u zagrebačkom hotelu Academia

Šampion sedmog Suncokreta ruralnog turizma Hrvatske za 2019.
je Roxanich Wine & Heritage Hotel iz Motovuna. Dobitnik
je Zlatnog suncokreta, koji se drugu godinu dodjeljuje u
najvećoj akciji u ruralnom turizmu kojom se promoviraju
tradicijski sadržaji, povezuju najznačajniji projekti,
proizvođači, događaji i zanimljivosti, čuva se izvornost i
stvaraju novi proizvodi.

Uz šampionsku titulu dodijeljene su Zlatne, Srebrne i Brončane
povelje i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička
seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu,
Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije,
Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam te Zaštićene i
marketinške oznake.

“Ruralni turizam zaslužuje našu posebnu pažnju i još bolju
promociju što ćemo, između ostalog,  postići zagovaranjem
naših prioriteta za vrijeme trajanja predsjedanja Hrvatske
Vijećem EU-a. Inzistirat ćemo na vođenju politika održivog
razvoja i poticanju raznolikosti turističke ponude, kako bismo
potaknuli razvoj turistički manje razvijenih područja za što
vjerujem da će omogućiti razvoj turističkih proizvoda koji će
dodatno doprinijeti razvoju ruralnog turizma. Čestitam svim
nominiranima i zahvaljujem na predanom radu u ovom dijelu
hrvatske turističke ponude koja zaista ima mogućnost turistički
živjeti svih dvanaest mjeseci u godini te koja potvrđuje sjajnu
sinergiju i s ostalim vrstama turizma te tako horizontalno
uključuje više različitih dionika”, istaknuo je ministar turizma
i posebni izaslanik premijera Gari Cappelli te dodao kako prema
najnovijem Tomas istraživanju gosti na kontinentu
prosječno troše 119 eura, a na obali 94 eura po danu
.

”Zbog činjenice da smo još uvijek zemlja očuvanog okoliša,
predivnih krajolika, bogate  i jedinstvene gastronomske i
enološke ponude, ruralni turizam može dati snažan doprinos
zapošljavanju i razvoju ruralnog prostora, produženju turističke
sezone i općenito razvoju kontinentalnog turizma koji nažalost u
ukupnim turističkim prihodima, uključivo i grad Zagreb, sudjeluje
s manje od četiri posto. Vjerujemo da ćemo uvođenje Cro
kartice dodatno popularizirati kontinentalni, a time i ruralni
turizam
, ali i da ćemo u narednom razdoblju snažnije
valorizirati turistički potencijal koji leži u ruralnim
prostorima kroz gastronomiju, enologiju, lovni i ribolovni
turizam te zdravstveni turizam. Sigurno je da i ovakva natjecanja
doprinose popularizaciji ruralnog turizma zbog čega je HGK
sponzor i pokrovitelj”, istaknuo je potpredsjednik za
poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević.

Na natječaj Suncokret ruralnog turizma do ljeta je pristiglo 150
prijava iz gotovo svih dijelova Hrvatske, a o najboljima svake
godine odlučuje komisija sastavljena od stručnjaka u turizmu.

“Akcija obilaska traje nekoliko mjeseci. Moraju se posjetiti i
po jasno razrađenim kriterijima ocijeniti svi nominirani.
Naši laureati prije svega su vrhunski domaćini, zaljubljenici u
svoj kraj, ljubitelji tradicije i baštine, vizionari i što je
najvažnije, iznimno hrabri i spremni na sve izazove. Da nije
njih, hrvatskog sela odavno ne bi bilo, a prekrasan ruralni
prostor ostao bi tek neiskorišteni potencijal. Suncokret ruralnog
turizma najmanje je što možemo napraviti da im se na neki način
zahvalimo i potaknemo ih da budu još kvalitetniji i bolji”, kaže
mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i
ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koja je inicijator i
organizator projekta.

Restoran Darocz iz Vardarca dobitnik je Zlatne
povelje za tradicijsku ruralnu gastronomiju, Vinarija
Gerštmajer
je Srebrnom poveljom nagrađena u kategoriji
vinskog turizma, a Posebno priznanje za tradicijsku manifestaciju
dobili su Ribarski dani iz Kopačeva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari