To bi svima trebalo pomoći da lakše čitaju etiketu i znaju što kupuju i jedu
Što je zdravo a što nezdravo, pri kupnji namirnica, reći će
vam aplikacija. Predlaže to Europski parlament zbog sve lošijih
prehrambenih trendova.
Kao na pravom semaforu, i na ovom za hranu, sve će namirnice biti
označene bojama i slovima. To bi svima trebalo pomoći da lakše
čitaju etiketu i znaju što kupuju i jedu.
Zeleno ili crveno svjetlo na semaforu, ali onom na hrani –
pokazat će jedemo li zdravu ili nezdravu namirnicu. Da se oznaka
nutri score semafor uvede na svu hranu, prijedlog je Europske
unije, a očitati je možete svojim mobitelom.
“Sadržava li više onih dobrih tvari kao što su vlakna, orašasti
plodovi, vitamini i slično u odnosu na one loše kao što su sol,
šećeri i masnoće. Na taj način bi se na brzinu kroz crveno ili
zeleno svjetlo kao na semaforu moglo vidjeti je li proizvod zdrav
ili ne”, kaže zastupnica u Eurospkom parlamentu
Biljana Borzan.
“Poanta je da osvijestimo potrošače da biraju pametnije i
zdravije namirnice”, dodaje nutricionistica Eva
Pavić.
Sadašnje su etikete presložene za kupce, ali glavni je razlog
uvođenja semafora za hranu – prekomjerna težina.
“Mi imamo, Hrvatska osobito, ali i cijela Europska Unija, problem
s pretilošću, pretilošću djece, i sigurno da treba napraviti niz
mjera kako bismo tome doskočili da krenemo u nekom pozitivnom
trendu”, ističe Borzan.
Crveno meso treba biti dio prehrane
Što je zdravo, a što nezdravo – znanstvenici stalno provode
istraživanja. Jedno od njih međunarodne skupine znanstvenika
pokazalo je da smijemo jesti i hamburger i ćevape, odnosno da
crveno meso nije toliko dramatično opasno da bismo ga trebali
izbaciti iz prehrane.
Prema istraživanju, preporuka je pojesti oko 70 grama crvenog
mesa dnevno. To su u praksi dva komadića pečene slanine. Ili
pak jedna i pol svinjska kobasica.
Njihovo je istraživanje pokazalo da 1000 ljudi crveno meso jede
do tri puta na tjedan, sedmero ljudi manje bi umrlo od raka, a
šestero manje bi oboljelo od dijabetesa, od uobičajenog broja
ljudi koji jedu crveno meso.
Naši nutricionisti slažu se da crveno meso treba biti dio
prehrane. Ipak, pritom ne misle na brzu hranu.
“Nema čvrstih znanstvenih dokaza koji povezuju uporabu crvenog
mesa sa karcinogenezom. Međutim, njegova uporaba, ne više od
jedan do dva puta tjedno. Ono za što postoje čvrsti dokazi su
suhomesnati proizvodi ako ih konzumiramo više od 50 grama svaki
dan”, kaže nutricionistica Eva
Pavić.
Za naše ljude, čini se, ipak nema nikakvog straha. Jer crveno
meso, ako na semaforu hrane bude označeno bilo zeleno ili crveno,
ionako jedu rijetko. Ali ne iz zdravstvenih razloga.
“Pa ne, malo mi je preskupo iskreno. Malo piletine, malo
teletine, a malo junetine”, poručuje Zdenka iz Zagreba.