zbog promjena u prehrani

Mladi sve više oboljevaju od karcinoma debelog crijeva, uzrok je svima poznat i konzumiramo ga svaki dan

shutterstock

Najveći porast kod mlađih odraslih osoba zabilježen je na Novom Zelandu i Koreji gdje je godišnje stopa rasla četiri posto

Broj karcinoma debelog crijeva kod mlađih osoba u porastu je u
mnogim bogatijim zemljama dok se broj tih dijagnoza kod starijih
odraslih osoba ne mijenja ili čak i smanjuje, pokazalo je novo
istraživanje.

Trend prema većem broju karcinoma debelog crijeva kod mlađih
odraslih osoba  započeo je sredinom 1990-ih, prema izvješću
objavljenom u časopisu Gut.

Novo otkriće znači da “ako imate simptome koji odgovaraju
karcinomu debelog crijeva i rektuma trebate otići na pregled bez
obzira na to koliko vam je godina”, kaže koautorica istraživanja
Rebecca Siegel, znanstvena direktorica u
Američkom društvu za borbu protiv raka.

“Najčešći simptomi kod mladih osoba, na temelju naših
istraživanja, isti su kao i kod starijih pacijenata: zatvor, krv
u stolici ili rektalno krvarenje, napuhnutost, dijareja, stolica
užeg promjera nego što je uobičajeno, vjetrovi, bolovi, grčevi”.

>> Iznimno teško stanje: “”Zahvaljujući predanom radu osječkih liječnika moj sin se probudio iz kome””

Kad se ti simptomi pojave dan ili dva to vjerojatno ne znači rak,
kaže Siegel. “No, ako te simptome imate dva ili tri tjedna tada
odite na pregled”, dodaje.

Jednostavni ugljikohidrati i šećeri

Siegel i njezin tim proučavali su globalne podatke tragajući za
razlozima rasta broja slučajeva toga raka u SAD-u. “Postoji
zajednička nit”, kaže ona. “I sad možemo ukazati na neke stvari”.

“To se, kako se čini, događa samo u bogatim zemljama i započelo
je sredinom 1990-ih kad se nešto promijenilo u smislu
izloženosti”, kaže Siegel. “Vjerojatno se radi o kombinaciji
stvari koje su počele mijenjati rizike za tu bolest”.

Jedan vjerojatni kandidat su promjene u prehrani, kaže Siegel.
“Izvori hrane značajno su se promijenili u drugoj polovici 20.
stoljeća”, dodaje ona. “Iako se čini kao da gotovo tragate
za iglom u plastu sijena, postoji najmanje nekoliko studija koje
su proučavale zaslađene napitke i po kojima čak i umjerena
konzumacija povećava rizike. A ne radi se samo  o zaslađenim
napitcima nego i o kukuruznom sirupu s mnogo fruktoze kod kojeg
je uspostavljena veza. Ugljikohidrati visokog glikemijskog
indeksa mogu stvoriti upaljeno okruženje u probavi”.

Od 2008. do 2012. među 42 zemlje s kvalitetnim registrima za rak
stopa raka debelog crijeva među osobama u dobi od 20 do 49 godina
bila je najniža u Indiji (3,5 na 100,000 stanovnika), Ugandi (3,8
na 100.000) i Čileu (3,8 na 100.000) a najviša u Koreji (12,9
posto na 100.000), Australiji (11,2 posto na 100.000), SAD-u
(10,0 na 100.000) i Slovačkoj (10,0 na 100.000).

Druge zemlje u kojima je zabilježen porast karcinoma kod mlađih
bile su Kanada, Danska, Njemačka, Novi Zeland, Slovenija, Švedska
i Britanija.

Najveći porast kod mlađih odraslih osoba zabilježen je na Novom
Zelandu gdje je godišnje stopa rasla četiri posto te u Koreji
rasla 4,2 posto.

Kod starijih odraslih osoba novodijagnosticirani slučajevi na
Novom Zelandu, Australiji, Kanadi i SAD-u smanjivali su se.

Iako ovo nije prva studija koja pokazuje porast te bolesti kod
mlađih “vrlo je zabrinjavajuća”, kaže dr. Edward Chu, specijalist
za rak sa Sveučilišta Pittsburgh.

“Uočavamo vrlo ozbiljni porast u dobnoj skupini od 40 do 49
godina. Kod njih se uočava tendencija prema agresivnijim oblicima
bolesti koja se ne povlači ni pred agresivnijim metodama
liječenja”.

On ističe da se više ne trebaju otpisivati kao bezazleni simptomi
probavnih poremećaja kod mlađih osoba.

Na nesreću, kaže Chu, rak debelog crijeva može biti tiha bolest,
pa ima smisla usmjeriti se na prevenciju poput promjene prehrane
i stila života.

“Smanjite crveno mesto, povećajte voće, povrće i unos vlakana.
Nastojte biti fizički aktivni, ne pušite i izgubite višak
težine”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari