tradicionalna delicija sve skuplja

Zbog afričke kuge cijena čvaraka odletjele u nebo: Nekad hrana siromaha, danas skuplji od lungića

Problem je utoliko veći jer se očekuje daljni rast cijene uvoznoga mesa, pa čvarci postaju sve manje dostupni

 Hrvatska uvozi najviše svinjskog mesa od svih zemalja
Europske unije. Zabrinjavajuća je to činjenica ako se uzme u
obzir potencijal naše zemlje, osobito Slavonije i Baranje.

A zbog pojave afričke svinjske kuge, u mnogim zemljama Europe
cijena uvoza porasla je za čak 40 posto. Time su porasle i cijene
proizvoda od prerađenog svinjskog mesa, pa je cijena čvaraka
dosegnula nevjerojatnih, masnih, 160 kuna po kilogramu.

 Na tržnici, tradicionalna slavonska delicija, čvarci,
kupuju se , ali na malo.

Tako Marica, za svoje potrebe, kupuje kod provjerenog trgovca a
po čvarke ni ne pomišlja poći u trgovinu. Jer u trgovini su
dosegli, nikad višu cijenu od čak 160 kuna, dok su u OPG-u još
uvijek može naći za 80.

“Pa i ovo je mala cijena ali kad ne ide, ne možeš prodat”, govori
za RTL Danas prodavačica Nedjeljka koja svoje
čvarke radi sama od mesa svinja koje također sama hrani.

Jer drugi proizvođači koji nemaju svoje svinje, kako bi napravili
proizvod moraju kupovati meso, a njemu je cijena na
svijetskom tržištu porasla za čak 40 posto
i to zbog
pojave i straha od pojave – afričke svinjske kuge.

I sami prodavači su nesretni što su morali dići cijene. Jer
paradoks je u tomu što je Hrvatska osuđena na uvoz skupoga
svinjskoga mesa jer proizvodimo tek trećinu od onoga koliko nam
je potrebno. Iako kapaciteta za veću proizvodnju ima, Hrvatska
godišnje uzgoji tek 750.000 svinja, pa smo europski rekorderi u
uzvozu svinjskoga mesa.

“Možemo proizvoditi preko milijun i petsto do milijun i osamsto
svinja, naše su potrebe oko dva milijuna četiristo tisuća tovnih
svinja godišnje međutim kad gledamo bilancu, mi smo u Europskoj
uniji koji najviše uvozimo svinjskoga mesa”, govori
Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore.

Na uvoz, sada još skupljeg mesa, troše se silni novci. 2018.
uvezli smo 197 milijuna eura vrijednosti svinjskog mesa, a samo u
prvih pet mjeseci 2019. čak 90 milijuna eura.

Problem je utoliko veći jer se očekuje daljni rast cijene
uvoznoga mesa, pa čvarci postaju sve manje dostupni.

A nekada je to, govore potrošači, bila seljačka hrana, a sada je
to hrana za gospodu čija je cijena trenutno veća od cijene
lungića.

A ako se Afrička svinjska kuga pojavi i u Hrvatskoj, teško je i
pomisliti koliko ćemo tek onda plaćati za komadić prženoga sala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari