NEDOSTAJU BITNI SASTOJCI

Pripremanje zimnice ove će godine biti pravi izazov! ”Kronični je nedostatak radne snage…”

Građani se slažu, najbolje je kvalitete domaća paprika, no na tržnicama i u trgovinama sve je više one iz uvoza - Španjolske, Italije i Srbije

Iako ljeto još uvijek traje, krenulo se u nabavku povrća za
zimnicu. No, neizostavnih paprika i krastavaca
ima manje nego inače. 

Da se proizvodnja ovih kultura doista smanjila potvrđuje i
Hrvatska gospodarska komora. Zbog toga se na policama trgovina i
štandovima tržnica sve više prodaje uvozno povrće.

Ovogodišnja zimnica nešto će se teže pripremiti nego lani. No, to
i ne čudi jer se na tržnicama teško dolazi do onih najvažnijih
sastojaka. 

“Sve sam kupio, nabavio, jedino još nema crvene paprike za ajvar.
I nema je, a kad je i nađeš onda je loše kvalitete”, kaže Ivo iz
Zagreba.

Građani se slažu, najbolje je kvalitete domaća paprika, no na
tržnicama i u trgovinama sve je više one iz uvoza
– Španjolske, Italije i Srbije. 

U Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 1000 tona paprike manje
nego 2017., no pad proizvodnje bilježi se i u drugim
kulturama.    

“Isti slučaj ili možda još gori dogodio se s krastavcima. Dakle
40 posto je pala proizvodnja krastavaca 2018. godine u odnosu na
2017. godinu”, rekla je Valentina
Šimić
iz Sektora za poljoprivredu HGK.

A to je gotovo 4000 tona krastavaca. Povrćari nisu pretjerano
zadovoljni otkupnom cijenom svojih proizvoda, no to i nije glavni
razlog zašto odustaju od proizvodnje.

“Kronični je nedostatak radne snage jer uzgoj krastavaca i
paprike zahtijeva zbilja puno ljudskog, fizičkog rada, pogotovo
jer se radi o proizvodnji koja se odvija u zaštićenim
prostorima”, kazao je Hrvoje
Gregurić
, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih
povrćara

Ovaj problem ne odnosi se samo na proizvodnju paprike i
krastavaca, i u uzgoju drugih kultura nedostaje radnika. 

 “Zamislite da je na svakom OPG-u u Hrvatskoj potreban
minimalno jedan radnik, puta koliko imate, 145.00 tisuća OPG-a,
evo toliko je nama ljudi potrebno u poljoprivredi”, kaže
Gregurić.

S obzirom na ovakve uvjete, čudi li uopće što se hrvatska paprika
i krastavci sve više prodaju izvan Hrvatske kako bi se ostvarila
zarada. Građani na kraju jedu povrće koje ni po čemu nije
usporedivo s onim domaćim. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari