testirali proizvode u eu

Nema dokaza o različitoj kvaliteti hrane na istoku i zapadu: ‘Proizvod nije lošiji ako je drugačiji sastav’

Iako je bilo dosta povike na različitu kvalitetu Nutelle koju proizvodi Ferrrero, istraživanje pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama

 Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju
različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak,
na što su žalile zemlje članice iz srednje i istočne Europe,
pokazuju rezultati paneuropske kampanje testiranja prehrambenih
proizvoda koje je u ponedjeljak objavila Europska komisija.

“Nije uočen konzistentan geografski uzorak uporabe jednakog ili
sličnog pakiranja za proizvode različitih sastava. Nadalje,
proizvod nije nužno lošiji ako se razlikuje u sastavu”, navodi
Komisija.

“Neki Europljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke
koje kupuju razlikuju, možda čak i da su lošiji, u usporedbi s
onima koji se mogu kupiti drugdje. Komisija je znanstvenike
pozvala da pomognu objektivno procijeniti razmjer takvih razlika
na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podijeljeni: veseli me što
nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih
robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na
zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda
iste ili slične robne marke i pakiranja otkriven razvidno
različit sastav”, izjavio je povjerenik Tibor Navracsics,
povjerenik za obrazovanje i  kulturu, koji je nadležan za
Zajednički istraživački centar.

Zajednički istraživački centar proveo je istraživanje u 19
zemalja članica, među kojima i u Hrvatskoj, u kojem su proizvodi
ispitivani istom metodologijom radi boljeg uvida u problem dvojne
kvalitete hrane. Zajednički istraživački centar (JRC), interna
znanstvena služba i služba znanja Komisije, analizirao je u
studiji skoro 1400 prehrambenih proizvoda. U devet njih utvrđena
su odstupanja u sastavu unatoč istovjetnoj prednjoj strani
pakiranja. Usto, za 22 posto proizvoda je prednja strana
pakiranja bila slična, a sastav svejedno različit. Nije uočen
konzistentan geografski uzorak. Na temelju nove metodologije
nacionalna nadležna tijela sada će moći analizirati svaki slučaj
posebno, što je potrebno za otkrivanje obmanjujućih praksi,
zabranjenih u skladu s pravom EU-a o zaštiti potrošača, navodi
Komisija.

“Na europskom jedinstvenom tržištu ne smiju postojati dvostruki
standardi. Novim zakonima kojima se kažnjava dvojna kvaliteta i
proširuju ovlasti tijela za zaštitu potrošača u mogućnosti smo
stati na kraj takvoj praksi. Europski potrošači bit će sigurni da
je ono što kupuju uistinu ono što će i dobiti”, izjavila je
povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača Vera Jourova.

Iako je analizirano 1380 uzoraka 128 različitih prehrambenih
proizvoda iz 19 država članica, uzorak nije reprezentativan jer
je tržište prehrambenih proizvoda u EU-u ogromno i vrlo
raznoliko.

U istraživanju su sudjelovale sljedeće države članice: Bugarska,
Cipar, Češka, Danska, Estonija, Francuska, Grčka, Hrvatska,
Italija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Njemačka, Poljska,
Slovačka, Slovenija, Španjolska i Nizozemska.

Iako je bilo dosta povike na različitu kvalitetu Nutelle koju
proizvodi Ferrrero, istraživanje pokazalo da je sastav identičan
u svim zemljama u kojem je provedeno. Ista je stvar s pizzom
“Quattro Formaggi” od DrOetkera.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari