Potaknuti sve većim brojem mađarskih turista u Slavoniji i Baranji, a s ciljem predstavljanja Slavonije kao turističke destinacije koja nudi bogatu turističku ponudu, prirodnu i kulturnu baštinu te enogastronomiju istočne Hrvatske, u srijedu, 19. lipnja 2019. godine, se u organizaciji klastera Slavonija održala prezentacija u Hrvatskom domu koji se nalazi u samom srcu Pečuha.
Pozdravne govore održali su Ivana Jurić,
direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije;
Ivana Herceg, direktorica ureda Hrvatske
turističke zajednice u Mađarskoj; Ivan Gugan,
predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i
Drago Horvat, generalni konzul Republike
Hrvatske u Pečuhu, koji su prisutnima poželjeli dobrodošlicu te
time otvorili program prezentacije Slavonije u Pečuhu.
Sudionicima je predstavljena “Virtualna šetnja
Slavonijom”, nakon čega je uslijedila panel rasprava na
temu “Slavonija za svakoga”. Sudionici panela
bili su Renata Forjan, Park prirode Kopački rit,
Baranja, Maja Jurlina, UNESCO Geopark Papuk;
Igor Marač, Luks Bike Adventure, Požega;
Ivan Bogović, Eko-etno salaš Savus, Slavonski
Brod i Mirela Hutinec, Muzej vučedolske kulture
Vukovar.
Kroz prezentaciju i zanimljivi panel Slavonija se kao klaster po
prvi puta predstavila u Pečuhu, uz domaćinstvo Hrvatske državne
samouprave u Mađarskoj, te je prezentirana kao područje dodira
različitih kultura koji su tijekom povijesti ostavili vidljive
tragove u arhitekturi, gastronomiji i običajima. Od ranih
civilizacija do vojnih utvrda, dvoraca i veličanstvenih sakralnih
objekata do bogate nošnje, zanimljivih manifestacija i restorana
čija tradicionalna jela održavaju mirise i okuse prostora,
Slavonija je idealna za odmor različitih dobnih skupina i
afiniteta. Za sve koji uživaju u obilaženju vinskih podruma,
ljubitelj su ukusne hrane po tradicionalnim receptima, u
Slavoniji ćete pronaći brojne vinske rute, kvalitetne restorane i
smještaj u autentičnom ambijentu obnovljenih sela. Nedirnuta
priroda bogata šumama i vodama omogućila je razvoj lovnog i
ribolovnog turizma te planinarenja. Ovo područje je posljednjih
godina postala izuzetno atraktivna destinacija za cikloturizam,
pješačenje i ostale oblike adrenalinskog turizma, a ne smijemo
zaboraviti konjogojstvo i jahanje kao nezaobilazni dio tradicije.
Upravo je mirisima i okusima Slavonije zaokružena ova priča kroz
vođenu vinsku degustaciju slavonskih vina “Od graševine
do frankovke”, pod vodstvom Zoltana
Gyorffya.
Drugi dio programa se nastavio u poslijepodnevnim satima trgu
“Jókai tér” gdje su
Turističke zajednice klastera Slavonija:
Osječko – baranjska, Brodsko –
posavska, Požeško – slavonska,
Virovitičko – podravska i Vukovarsko –
srijemska sukladno dogovorenim zajedničkim aktivnostima
predstavile turističku ponudu klastera mađarskom tržištu.
Posjetiteljima su predstavljene slavonske turističke regije čiji
su predstavnici dijelili promotivne materijale na zanimljivo
uređenim štandovima, postavljenim na romantičnom trgu “Jókai
tér”. Prirodna ljepota UNESCO Geoparka Papuk i močvare
Kopački rit, mistika Vučedola – izvora indoeuropske civilizacije,
šetnja slavonskim tvrđavama i dvorcima, vožnja dravskim, savskim
i dunavskim obalama samo je dio ponude koja se prezentirala tog
dana. Izlagači su se zaigrali s mirisima i okusima Slavonije kroz
uparivanje poznatog slavonskog kulena s Iločkim tramincem,
kutjevačkom graševinom, erdutskim roseom i baranjskim crvenim
vinom, a sve to uz tradicionalne šokačke gajde, ali i moderne
zvukove osječkog DJ-a, koji su zabavljali prisutne.