Domaća šunka i dalje zakon!

Domaća šunka i dalje zakon!

Neizostavan dio uskrsne trpeze - kuhana šunka, i ove  se godine u Ulici kralja Držislava, na đakovačkoj Vili, kuhao na ulici, u zajedničkoj "kotluši", u kojoj je bilo "uronjeno" njih 15-ak, a bio će ubačen i pokoji kulin!

Ova ulica od tridesetak kuća tu tradiciju njeguje već 15-ak
godina, čime je postala svojevrsna (pred)uskrsna atrakcija.

– Prve pripreme počinju oko 10 sati i svatko zna svoj dio
posla – tko dežura nad “kotlušom”, a tko se zabavlja uz kartanje
i pun stol. Ove godine, uz karte, pripremljen je bio i stolni
nogomet
– najavljuje Pavao Geošić.

Posebno se ovogodišnjem kuhanju nasred ulice radovao i Ivan
Batinić, koji je u ovu složnu ulicu trajno doselio lani iz
Njemačke.

Ovakvo nešto u Njemačkoj bi bilo nezamislivo – kaže
Batinić, čija se šunka također našla u zajedničkoj “kotluši”
nasred Držislavove.

A dok se one kuhaju, na stolovima što ih susjedi iznesu iz svojih
dvorišta nađe se ića i pića jer svak’ je ponešto donio za to
tradicionalno druženje. Oni što iz te ulice i na Veliku subotu
rade prijepodne, “uličnim kuharima” pridruže se poslijepodne, kao
i prolaznici. Nepisano je pravilo da se u “kotluši” kuhaju sve
odreda domaće šunke.

A kada je o njima riječ, ovdašnji kulinari mogu zadovoljno
trljati ruke. Tomislav Blažević, predsjednik udruge kulinara
Gastronomski kulin, koja ima 66 članova s područja cijele
Osječko-baranjske županije, kaže kako su potrošači i dalje skloni
domaćoj, tradicionalno proizvedenoj i osušenoj šunki, bez obzira
na svu širinu i cijene ponude trgovačkih lanaca.

Već na Veliki četvrtak, mi kulinari iz udruge više nismo
imali dovoljno šunki pa smo se međusobno zvali ima li tko još
koji komad za prodaju
– kaže Blažević.

Nasreću, stanovnici Držislavove nisu ti koji su u kupnji domaće
šunke na Veliki četvrtak ostali kratkih rukava.

Kilogram domaće šunke 60 kuna

Predsjednik udruge Gastronomski kulin Tomislav Blažević kaže kako
je cijena domaće šunke 60 kuna za kilogram.

“To je i cijena rolovane plećke, koju ljudi također
traže”
, kaže Blažević. Šunke iz ove proizvodnje u prosjeku
su teške 6-7 kilograma, a “recept” za kuhanje je sat po
kilogramu.

Tekst: Suzana Župan (Glas
Slavonije
)

Foto: Izvorno.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari