VIDEO: Znanjem do zdravlja

Iako po zakonu imaju pravo na potpunu informaciju i  odlučivanje o svom liječenju, pacijenti u Hrvatskoj nerijetko su slabo upoznati s tim pravima.

Udruga Vaga i Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Osječko-baranjske županije stoga su pokrenuli pilot projekt «Znanjem do zdravlja», kojim se nastoji građane informirati i educirati o njihovim pravima. Prva zdravstvena ustanovu u kojoj je projekt predstavljen je Dom zdravlja Valpovo.

Zakon o zaštiti prava pacijenata hrvatski sabor donio je još prije pet godina, no o tome što je taj zakon donio građani su bili slabo obaviješteni. U županijskom pak povjerenstavu za zaštitu prava pacijenata do sada su uglavnom tek skupljali pritužbe jednom godišnje te ih slali ministarstvu zdravstva, no to, smatrali su, nije bilo dovoljno. U suradnji s Udrugom Vaga pokrenut je stoga projekt «Znanjem do zdravlja».

U ovoj fazi projekta u zdravstvenim ustanovama u županiji postavljeni su sandučići u koje građani mogu ubaciti svoje primjedbe, prijedloge, pohvale ili pritužbe i komentare, kao i plakati koji građane upoznaju s njihovim pravima.

Prva zdravstvena ustanova u kojoj je projekt «Znanjem do zdravlja» zaživio je Dom zdravlja u Valpovu.

Sa svojim primjedbama i komentarima građani se mogu obratiti i izravno Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata svakog četvrtka od 13 do 15 sati na telefonski broj 031/221-653 ili na e-mail udruge Vaga vaga@vaga-zdravlje.hr.



Projekt “Znanjem do zdravlja” Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Osječko-baranjske županije

Projektom “Znanjem do zdravlja” Povjerenstvo želi razvijati svijest građana o pravima koja imaju kao pacijenti odnosno približiti im problematiku zaštite prava pacijenata.

Znanjem do zdravlja-plakat

Putem postavljenih pitanja, Povjerenstvo će imati uvid u stvarne probleme koji se tiču pacijenata te o njima moći izvijestiti zdravstvene ustanove, HZZO, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Nacionalno povjerenstvo za promicanje i zaštitu prava pacijenata RH, Lječničku komoru, i slično, i zatražiti pronalaženje optimalnog rješenja uvažavajući interese pacijenata.

Osječko-baranjska županija financijski je podržala projekt izdvojivši iz Proračuna županije za 2010. godinu 5.000,00 kuna čime je za program “Pilot projekt – Promicanje prava pacijenata” krajem 2010. godine plaćeno tiskanje plakata (14 komada), letaka (2000 komada) i naljepnica za sandučiće (14 komada) te kupovina poštanskih sandučića (14 komada) koji su postavljeni na vidljivim mjestima u većini zdravstvenih ustanova na području Osječko-baranjske županije.
Procijenjena financijska vrijednost projekta je 10.000,00 kuna, pa je još 5.000,00 kuna planirano za provođenje ovog Projekta u Proračunu Županije za 2011. godinu.

Osnovna prava pacijenata su:
-pravo na ljudsko dostojanstvo,
-pravo na samoopredjeljenje,
-pravo na privatnost,
-pravo na povjerljivost,
-pravo na obaviještenost,
-pravo na suodlučivanje,
-pravo na odbijanje zdravstvene usluge,
-pravo na samovoljno napuštanje zdravstvene ustanove,
-pravo na pritužbu,
-pravo na naknadu štete,
-pravo na drugo mišljenje, i dr.

putem web stranice udruge VAGA, partnera u provođenju projekta “Znanjem do zdravlja” na E-mail: vaga@vaga-zdravlje.hr

U četvrtak, 11.08.2011.g., započinje prva faza “Postavi pitanje” u sklopu projekta “Znanjem do zdravlja” Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Osječko-baranjske županije.
U emisiji uživo, emitiranoj na Slavonskoj televiziji, s početkom u 21:00 sat, pozivom na brojeve telefona 031/203-666 i 031/203-444, možete postaviti pitanje, reći svoje mišljenje, dati sugestiju, pohvalu ili primjedbu vezano uz zaštitu prava pacijenata Osječko-baranjske županije.
Odgovore na postavljena pitanja možete poslušati u emisiji koja će se emitirati dva tjedna nakon emisije uživo.

VIDEO:

TEKST I VIDEO: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari