Više od 200 "maratonaca" sudjelovalo je na 4. Vinskom maratonu koji Zmajevčani organiziraju u povodu Dana sela, a u sklopu manifestacije Dani gospodarstva i kulture Mađara u Republici Hrvatskoj.
Prekrasno jesensko vrijeme, bogat program, vrhunska vina
i rekordan broj sudionika iz raznih dijelova Hrvatske i Europe
osnovna su obilježja ove manifestacije karakteristične samo za
Baranju. Kao i protekle godine, nije bilo važno tko će
pobijediti, odnosno za što kraće vrijeme obići sve “postaje”
vinskog maratona, već je osnovni cilj organizatora bio
promicati kulturu kušanja i ispijanja bogodanih zlatnih
kapljica.
– Važno je da sudionici maratona obiđu svih 16 podruma,
upoznaju se s načinom života zmajevačkih vinara i vinogradara te
kušaju neke od njihovih proizvoda – kaže Beata
Kovač, jedna od organizatorica tog događanja,
objašnjavajući kako je svaki maratonac imao zadatak pogoditi koju
vrstu vina pije, te ocijeniti uslugu u svakom podrumu diljem
zmajevačke vinske ceste koja se proteže kroz tamošnje surduke.
Josićev, Medićev, Čočićev, Guštinov i ostali podrumi,
točnije njihovi vlasnici, spremno su dočekali sudionike, ali i
brojne “slučajne” prolaznike, kojima se više nikamo nije
žurilo.
Zbrajajući sve ocjene, ispalo je da se maratoncima
najviše svidio seoski podrum u vlasništvu Ferenza Varge,
koji odiše prošlim vremenima. No valja istaknuti da su i svi
ostali podrumi osvojili veliki broj bodova, što samo dokazuje da
njihovi vlasnici žive za vinogradarstvo i vinarstvo.
– Ovo je prekrasno. Sigurno dolazimo i iduće godine –
nije skrivao oduševljenje bračni par koji je na maraton potegnuo
čak iz Pakraca.
Organizatori zadovoljno ističu da je među gostima bilo čak i
Francuza, koji su ostali oduševljeni tamošnjim vinima, te osoba
različite životne dobi, od onih koji su u subotu napravili prve
“vinske korake” do prekaljenih vinoljubaca, kao što je
najstariji sudionik, 75-godišnji zmajevački medar Ember
Lajoš.
[blockquote]Ljuti i jače ljuti grah
Od ostalih događanja ističemo sajam rukotvorina, domaćih kolača i
proizvoda, potom uprizorenje starih mađarskih borilačkih vještina
te nastupe brojnih domaćih i inozemnih KUD-ova. A da nitko od
gostiju ne bude gladan pobrinuo se Ferenc
Ginder, koji je u 500-litrenom kotliću i dva manja kuhao
ljuti i jače ljuti zmajevački grah.[/blockquote]
Tekst: Ivica GETTO (Glas
Slavonije)