Nelegalno je 90% poljoprivrednih objekata

Jedna od prvih najava nove Vlade je kako će se uskoro mijenjati zakon o legalizaciji ilegalno sagrađenih objekata, a novi ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak danas je izjavio kako će rok za legalizaciju biti produljen iza 31. prosinca 2012.-e.

Izmjene zakona najpotrebnije su u Slavoniji i Baranji gdje je veliki broj poljoprivrednih objekata sagrađen ilegalno. Takav je slučaj i u Općini Punitovci.

Više od 90% poljoprivrednih objekata na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Osječko-baranjskoj županiji sagrađeno je ilegalno. Njihovim vlasnicima to već sada predstavlja veliki problem, no prave nevolje očekuju ih ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Općina Punitovci zatražila je stoga savjet od Osječko-baranjske županije.

Župan je najavio kako će biti uporni pri rješavanju problema legalizacije, te je kazao kako se nada da će izmjene zakona biti kvalitetne, ali i brzo donesene.

Županija i Općina Punitovci partneri su i u projektu katastarske izmjere. Do sada je za nju iz županijskog proračuna izdvojeno 1,8 milijuna kuna, a uskoro počinje natječaj za izmjeru cijele općine.
Katastarska izmjera potrebna je i zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i problema poljoprivrednika neki od kojih su neriješeni još od 19 stoljeća kada je posljednji put rađena izmjera.

Govora je danas bilo i o izgradnji društvenih domova koji su temelj društvenog života Općine. U njihovu izgradnju županija je već uložila gotovo milijun kuna, a trenutačno su u izgradnji još dva doma: u Josipovcu i Jurjevcu, kao i obnova doma u Punitovcima za što je županija također izdvojila sredstva.

VIDEO:

TEKST I VIDEO: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari