Ledena berba traminca na -12

Ledena berba traminca na -12

Smrznute ruke dvadesetak berača jučer su u cik zore, točno u pet sati, na minus 12 stupnjeva Celzijevih, počele dvodnevnu ledenu berbu na hektar i pol traminca u vinogradima Đakovačko-osječke nadbiskupije u Trnavi.

Dopustila ju je velika hladnoća jer ledene berbe nema bez bar
minus 7 Celzijevih.


Grožđe se jučer bralo samo do 9 sati jer se hladnoća doslovce
uvlačila u kosti berača, koji su joj se
suprotstavili višeslojnom odjećom i rukavicama, i to dvostrukima
vunenim i radnim, plastičnim. Ledene bobe grožđa
završavale su i u promrzlim rukama berača Dražena
Stojanovića
iz Trnave.

Ledena berba nije me “omakla” ni jedne godine. Ustao sam
jutros u 4 sata i opremio se: od čizama, rukavica do kape. Hladno
je, ali izdrži se u dobrom društvu
– kaže Dražen.

U ledenoj berbi je i Josipa Zorić iz Kuševca.
Prva joj je to ledena berba, a Josipa ju je dočekala sva zamotana
u marame i šalove.

Osjećam se kao malo dijete s novom igračkom. Jedva sam
dočekala da idem u berbu. Nije mi hladno jer sam se dobro obukla,
a i bila sam u dobrom društvu pa nije naporno raditi
– kaže
Josipa, “naoružana” termo i nepropusnim rukavicama.

Berba teče pod budnim okom voditelja proizvodnje nadbiskupijskih
Misnih vina d.d., Miroslava Bošnjaka, a u posjet
beračima došao je i ekonom Nadbiskupije, prvi čovjek Misnih vina,
mons. Stjepan Karalić.

Gledajući na okolnosti kakve su bile ove godine, osobito na
prosinac kao najhladniji, eventualno prvi, mjesec, vidjeli smo da
nema temperatura ispod nule i onda smo mislili, ako ne bude
ledene berbe, bit će nešto drugo. Čekali smo bar da nešto malo
stegne, i dočekali. Jutros je bilo oko -12, što je pogodno za
ledenu berbu. Temperatura mora biti minimalno -7 pa nadalje, ali
viša se ne preporučuje i prekida se berba. Već smo ih imali
nekoliko. Nije tradicija, no obično u jesen pogledamo je li
vinograd u takvoj kondiciji i je li grožđe tako dobro da možemo
dio ostaviti za kasniju berbu, hoće li to biti ledena ili izborna
berba. Kada smo vidjeli da je grožđe lijepo, ostavili smo ovu
tablu, najbližu za branje. Iz ledene berbe dobit će se predikat
koji se zove ledena berba. No, prerano je govoriti koliko se vina
očekuje
– kaže mons. Karalić.

Dodaje i kako su vrlo zadovoljni berbom 2011.,
posebice jer je 2010., kaže, bila vrlo nezgodna godina.

Kako je ona bila nezgodna, tako je i 2011. bila vrlo
lijepa. I dobra godina, ali s jednom karakteristikom koja je kod
nekih sorata pokazala malo negativnosti, bila je prevelika suša.
Imali smo prvi put i crno grožđe, tri sorte, za koje je prošla
godina bila izuzetno dobra
– zaključio je mons.
Karalić.[blockquote]Iz promrzle pokožice – fine
arome

– Riječ je o crvenom tramincu, čija je
karakteristika da ima dosta debelu pokožicu pa mu onda ova zima
ne škodi, nego, dapače, dobro mu dođe jer iz promrzle pokožice
dobijemo fine arome, ono što, zapravo, vinar želi od grožđa –
pojašnjava mons. Karalić.[/blockquote]

Tekst: Maja MUŠKIĆ (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari