Svi redovni studenti imati će besplatno studiranje!

Na današnjoj sjednici Vlade RH trebala bi se naći i Odluka o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente.

Na današnjoj sjednici Vlade RH trebala bi se naći i Odluka o punoj subvenciji participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim viskom učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskoj godini 2012./2013., 2013./2014., 2014./2015.

Odluka je to teška 668,6 milijuna kuna, a u ovoj godini za njezinu realizaciju biti će potrebno 11 milijuna kuna. Sama odluka odnosi se na slijedeće skupine studenata:

  1. koji u akademskoj godini 2013./2014. ili 2014./2015. po prvi put upisuju prvu godinu studija na javnom visokom učilištu;
  2. koji su, u trenutku kada upisuju akademske godine 2012./2013., 2013./2014. i 2014./ 2015., u prethodnoj akademskoj godini stekli najmanje 55 ECTS bodova na studijskom programu javnih visokih učilišta. Za studente s utvrđenim invaliditetom višim od 60%, za ostvarivanje ovih prava minimalni broj ECTS bodova stečen u prethodnoj akademskoj godini je 30.
  3. koji u akademskoj godini 2012./2013. po prvi put upisuju drugu godinu diplomskih sveučilišnih ili specijalističkih diplomskih stručnih, te četvrtu, petu ili šestu godinu integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studijskih programa javnih visokih učilišta.

U obrazloženju same odluke stoji kako ona predstavlja ispunjavanje dijela Strategije Vladinih programa 2012.-2014., a s ciljem povećanja broja studenata koji ostvaruju pravo na subvencioniranje troškova upisnine.

Redoviti su oni studenti koji studiraju prema studijskom programu koji se temelji na punoj nastavnoj satnici i za koje se trošak studija u cijelosti ili dijelom podmiruje iz državnog proračuna, sukladno općem aktu sveučilišta, veleučilišta ili visoke škole. Svaki student hrvatskih javnih visokih učilišta dobiva djelomičnu i indirektnu subvenciju troškova svojega studija kroz sredstva kojima se iz Državnoga proračuna plaća redovita djelatnost visokih učilišta, pri čemu se za redovite studente dodatno osiguravaju i sredstva za subvenciju troškova studentskoga standarda i drugih studentskih prava. Ovom odlukom omogućava se puna subvencija troškova studija redovitih studenata prve i druge razine studija na javnim visokim učilištima.

Više o samoj odluci koja bi na snagu trebala stupiti danom objave u Narodnim novinama pročitajte na stranici Vlade RH.

Tekst: T.M/SiB.hr

   

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari