Minimalna plaća 2013. raste na 3.080 kuna?

Iznos minimalne plaće na razini države ubuduće bi se trebao znati uoči donošenja proračuna za iduću godinu i mijenjao bi se svake godine. Vlada, sindikati i poslodavci već razgovaraju o novom modelu izračuna minimalne plaće.

Iznos minimalne plaće na razini države ubuduće bi se trebao znati uoči donošenja proračuna za iduću godinu i mijenjao bi se svake godine. Vlada, sindikati i poslodavci već razgovaraju o novom modelu izračuna minimalne plaće.

Ubuduće ne bi bilo sniženog minimalca za radnointenzivne grane poput tekstilne ili drvne industrije. Njih bi se nastojalo zaštiti na drugi način, o čemu u Vladi tek trebaju razgovarati. Jedna od ideja je da se poslodavce u tim djelatnostima porezno rastereti oslobađanjem dijela poreza na dohodak. Odnosno, i u slučajevima da se dopusti dogovor o nižem minimalcu na razini sektora, država bi intervenirala da zaštiti minimalna radnička primanja.

No, o tome bi se još trebalo razgovarati krajem kolovoza s obzirom na to da je plan da se iznos minimalne plaće za sljedeću godinu utvrdi najkasnije do kraja listopada. Sadašnji izračuni, prema formuli o kojoj se razgovara, pokazuju da bi iznos minimalne plaće u idućoj godini trebao biti na razini 3.080 kuna, što je 266 kuna više od trenutačnog iznosa bruto minimalca. Na ruke bi radnik, pod pretpostavkom da plaća najviši prirez, u tom slučaju primio 2.426,62 kune, što je 200-tinjak kuna više nego sada.

Iznos minimalne plaće više se ne bi trebao vezati uz bruto domaći proizvod, iako od tog parametra poslodavci ne odustaju. Međutim, Vlada se priklonila sindikatima u ocjeni da BDP ne treba imati utjecaj na iznos minimalnih primanja radnika. Naime, riječ je o plaći koja je više socijalna kategorija i trebala bi radniku omogućiti da pokrije najnužnije potrebe.
[blockquote]VEĆE OVLASTI INSPEKTORIMA

Po svemu sudeći trebala bi biti usvojena i metodologija Međunarodne organizacije rada (MOR) za izračun minimalca, pri čemu se u obzir uzima i prag rizika od siromaštva. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, on za samca za 2010. godinu iznosi 2,1 tisuću kuna mjesečno, a prema MOR-ovoj bi formuli iznosio 3.080 kuna, što je na razini udjela od 40 posto u prosječnoj plaći u zemlji. U Vladi razmišljaju i o dodatnom snaženju Državnog inspektorata odnosno jačanju ovlasti inspektora rada na terenu.[/blockquote]


Tekst: G.Galić (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr arhiva

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari