FOTO i VIDEO: 80 tisuća vjernika u Aljmašu

Blagdan Velike Gospe obilježen je diljem Slavonije i Baranje. Najviše vjernika, prema nekim procjenama njih oko 80 tisuća, pohodilo je i još uvijek dolazi u aljmaško svetište Gospe od Utočišta.

Blagdan Velike Gospe obilježen je diljem Slavonije i Baranje. Najviše vjernika, prema nekim procjenama njih oko 80 tisuća, pohodilo je i još uvijek dolazi u aljmaško svetište Gospe od Utočišta.


Središnje misno slavlje tamo je danas predvodio nadbiskup đakovački i osječki Marin Srakić. U svojoj propovijedi nadbiskup Srakić osudio je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je izglasan prošli mjesec.
Na sva usta se u svijetu govori o dostojanstvu čovjeka, ljudskim pravima, strahovito se manipulira ljudskom osobom, ljudskim životom i tijelom. Čovjek je sa svega skinuo oznaku svetosti i smatra da može i smije činiti sve što hoće – ističe nadbiskup  Srakić u svojoj aljmaškoj propovijedi. U nas se izdaju zakoni koji ne zadiru samo u politička uvjerenja, nego u osnovne božanske ustanove kao što su život i obitelj. Čovjek se počeo igrati Boga, a za tu igru nema dovoljno znanja i sposobnosti – kazao je Srakić. Zbog svih tih događaja koji uznemiruju, pozvani su i znanstvenici i svi vjernici da svojim javnim istupima stanu u zaštitu ljudskog i Božjeg dostojanstva, rekao je nadbiskup Srakić.

msgr. dr. MARIN SRAKIĆ – nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit
“Petak, 13. srpnja 2012. godine za Hrvatsku je crni petak. Dan kada je donesen zakon koji vrijeđa dostojanstvo braka i obitelji, zakon koji omogućava da se slobodno raspolaže životom nezaštićenih ljudskih bića. Pjesnik je rekao: sloboda je nova religija. Sve se radi u ime religije. A kamo ta sloboda vodi?”

I mi se kršćani koji vjerujemo da je Bog učinio čovjeka malo manjim od anđela, pitamo kako da se ponašamo u takvoj situaciji. Pozvani smo svjedočiti svoja vjerska uvjerenja na najrazličitiji način: u javnim nastupima, znanstvenim argumentima, dijalogu s onima koji zastupaju suprotno mišljenje….To je naša dužnost i pravo, na temelju Ustava, bez obzira što neki u vrijeme demokracije naše javne nastupe unaprijed proglašavaju konzervativnima, zaostalima i mračnima – kazao je Srakić.  Sloboda kao nova religija ne može pomoći nego samo odmoći čovjeku jer zanemaruje činjenicu da se čovjek ne može igrati Boga bez obzira na svu razinu znanosti i napretka.


msgr. dr. MARIN SRAKIĆ
– nadbiskup đakovačko-osječki i metropolit
“Nažalost, došlo se do toga da se zastupanje kulture života proglašava mračnjaštvom, a kultura smrti napretkom. I svjetsko i hrvatsko društvo je pluralističko u kojima se suočavamo sa oprečnim pogledima na život. Ono što je nama sveto, nekima ne znači ništa. “

Govoreći o značenju današnjeg blagdana Marijina uznesenja u Nebo, nadbiskup Srakić je rekao kako nije dovoljno samo prisustvovanje misnim slavljima, nego da je obveza vjernika da svojim načinom života svjedoče Marijinu čistoću života i Isusove poruke ljubavi i vjere.

Mir i olakšanje u velikom dijelu donijelo je za hodočasnike i na stotine volontera, potom ekipe hitne pomoći i policije koje se pri izvještaju iz Aljmaša ne smije zaboraviti i zahvaljujući kojima je sve i ove godine proteklo u najboljem redu.

VIDEO:



TEKST I VIDEO: STV

FOTO: Iva Đelagić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari