Biciklisti oprez, evo za što vas sve policija može kazniti

Dolaskom lijepog vremena ulice Osijeka okupirali su biciklisti. Diglo je to na noge i policajce koji su pojačali kontrole. Tokom dana dobili smo brojne poruke od naših čitatelja o policijskom "zasjedama" za bicikliste po gradu.

Odlučili smo napisati što nije dopušteno kod vožnje biciklom i za što policajci najčešće pišu kazne.

Iako u Osijeku postoji puno kilometara biciklističkih staza i traka, još uvijek postoje mnogi koji pokraj njih voze po kolniku ili pješačkoj stazi. Kazna za to je 300 kuna.

Ukoliko ne postoji biciklistička staza/traka dužni ste se kretat kolnikom, što bliže desnom rubu. 300 kuna je kazna ukoliko se vozite pješačkom stazom. Samim tim kažnjiv je i prelazak zebre vozeći bicikl.

Ako se vozite u skupini(dva ili više bicikala) obvezni ste voziti jedan iza drugoga, odnosno u koloni.

Zabranjeno je “umanjivanje stabilnosti vozila” (vožnje bicikla bez držanja volana ili pridržavanje za drugo vozilo). Kazna 500 kuna.

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti (i u gradu) dužan je biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, inače također može biti kažnjen s 300 kuna. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na glavi moraju imati biciklisti mlađi od 16 godina i obavezno mora biti pravilno zavezana, dok za odrasle kaciga nije obvezna.

Tijekom vožnje noću potrebno je imati svjetla, bijelo prednje i crveno zadnje. Kazna za izostanak svjetala je također 300kn. Biciklistička svjetla je moguće jako jeftino nabaviti iz Kine putem e-baya, na osječkoj auto piji, kineskim shopovima…

500kn je kazna za vožnju bicikla pod utjecajem alkohola (iznad 0,5 promila).

Djeca mlađa od 9 godina ne smiju voziti bicikl po cesti, a samostalno smiju tek s navršenih 14.

Zabranjeno je prevoziti drugu osobu stariju od 8 godina na biciklu, osim ako osoba koja vozi nije starija od 18 god i ako bicikl ima posebno sjedalo za svaku osobu, držač za ruke i pedale. Djecu mlađu od 8 godina dozvoljeno je prevoziti u posebnim sjedalicama. Kazan za ovaj prekršaj je 500 kuna.

Pazite i na tehničku ispravnost bicikla. Ukoliko niste prekršili ni jedan od gore navedenih zakona, ne znači da ste se “izvukli”. Tehnički ispravan bicikl mora imati:

– za svaki kotač po jednu kočnicu
– svjetlo bijele boje za osvjetljivanje ceste
– stražnje pozicijsko svjetlo crvene boje s “mačjim okom”
– zvono
– s prednje i stražnje strane pedale po jedan žuti ili narančasti katadiopter ili takozvano “mačje oko”
– na bočnim stranama prednjeg i stražnjeg kotača reflektirajuća tijela bijele ili žute boje (“mačje oči”)

Znamo da neke biciklističke staze kod nas i nisu baš najbolje izvedene (nisu povezane, završavaju nigdje), znamo i da je po brojnim cestama opasno voziti zbog neopreznih vozača i da se dosta ljudi iz straha namjerno rađe bira voziti po pješačkoj, ali morate bit svjesni da vam to neće puno značiti kod policije. U najboljem slučaju proći ćete samo sa opomenom.

Ne zaboravite, ako kaznu platite u roku 3 dana, iznos vam se smanjuje za 50 posto!

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari