U Orahovici počinje gradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj

Priča je krenula prije samo godinu dana. Gradski odbor Orahovice za obnovljive izvore energije pokrenuo je projekt izgradnje fotonaponske elektrane jačine 500 KW.

Priča je krenula prije samo godinu dana. Gradski odbor Orahovice za obnovljive izvore energije pokrenuo je projekt izgradnje fotonaponske elektrane jačine 500 KW.

Na čelu s Alanom Grgićem, predsjednikom povjerenstva, u godinu dana ishodovane su sve dozvole i ostvarena suradnja s jednom od najcjenjenihih svjetskih energetskih tvrtki “Sunstroom” iz Španjolske. 

Početkom tjedna u industrijskoj zoni 2 u Orahovici, član Uprave Sunstrooma Renoit Das i orahovački gradonačelnik Josip Nemec postavljanjem prvog modula svečano su otvorili radove na gradnji prve i najjače solarne ili fotonaponske elektrane u Hrvatskoj.

Generalni direktor Sunstroma za Hrvatsku Aljoša Pleić naveo je da je Hrvatska počela s izgradnjom elektrana prije dosta godina.

No, sve je išlo sporo. Mi smo uz pomoć grada Orahovice u samo godinu dana od prvih kontakata došli do početka izgradnje. Za sedam dana ovo će polje biti očišćeno i postavljeni svi fotonaponski moduli, a za mjesec dana, ako sve bude u redu, elektrana će biti puštena u rad. To je prva takva elektrana jačine 500 kW u Hrvatskoj na zemlji montirana – kaže Pleić.

Član uprave Sunstroom energije Renoit Das rekao je kako je njegova tvrtka izuzetno zadovoljna suradnjom s gradom Orahovicom.

Ovo je četvrti projekt koji radimo izvan matične zemlje naše tvrtke, a prvi u ovom dijelu Europe te najveći izvan naše zemlje. Ovo je prva faza, a planiramo još jednu fazu u Orahovici te još nekoliko po cijeloj zemlji. Moram pohvaliti lokalnu samoupravu Orahovice na sjajno odrađenom poslu i oni su primjer kako treba raditi – rekao je Renoit Das.

Pleić je naveo da je Europa o pitanju energetike daleko ispred Hrvatske, ali po klimatskim uvjetima, sunčanima satima Hrvatska je mnogo jača od pola Europe.

Najmanje osunčani dio Hrvatske je jači od najosunčanijeg dijela Njemačke, koja ima 30 tisuća više instaliranih solarnih kilovata, što je apsurdno – zaključio je Pleić.

Ovaj projekt ne samo da je značajan za Orahovicu nego i za cijelu Hrvatsku. Vjerujem da će se tu zaposliti i određen broj ljudi, najsretniji bih bio kada bi to bili Orahovčani. O vrijednosti investicije ne bih govorio jer mi ne ulažemo novac, nego smo prodali projekt, a ono što za nas puno znači je to što nismo prodali zemljište na kojem se elektrana gradi, već smo ga dali u zakup na rok od 25 godina uz mogućnost produžetka – rekao je Nemec.

Vladimir Grgurić (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj

Orahovica: 4. Craft Beer Fest

događaj je prošao
16. kolovoza, 18:00 - 18. kolovoza, 03:00
Orahovica
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari