HDZ grada Osijeka o podjeli RH: Vlada je gluha i slijepa za potrebe istoka Hrvatske!

Donosimo Vam priopćenje HDZ-a Grada Osijeka na novu regionalnu podjelu Republike Hrvatske.

Donosimo Vam priopćenje HDZ-a Grada Osijeka na novu regionalnu podjelu Republike Hrvatske.

Odlukom Vlade RH da Hrvatsku podijeli na dvije NUTS 2 regije, Jadransku i Kontinentalnu Hrvatsku, na način da dosadašnje dvije regije Sjeverozapadnu Hrvatsku i Središnju i istočnu Hrvatsku spoji u jednu NUTS 2 regiju, Kontinentalnu Hrvatsku, dovodi do činjenice da će Slavoncima biti dostupno manje sredstava iz Strukturnih fondova nego što je trebalo biti da je Središnja i istočna Hrvatska ostala jedna zasebna NUTS 2 regija.

Naime, zbog spajanja za Sjeverozapadnom Hrvatskom u kojoj prednjači Grad Zagreb, razina indeksa razvijenosti slavonskih županija povisio se sa 36% na 64% europskog prosjeka BDP-a što dovodi do činjenice da je Slavonija prikazana kao puno razvijenija regija nego što zapravo je, te će shodno tome imati na raspolaganju manje sredstava iz Strukturnih fondova koja prvenstveno služe za jačanje regionalne razvijenosti i smanjenje regionalnih razlika.

Takvim potezom Vlada je pokazala da je gluha i slijepa na potrebe istoka Hrvatske. Naime, predstavnici Vlade tek nedavno su svjedočili teškoj situaciji u kojoj se Slavonija našla usred suše, a već danas nas stavljaju u isti položaj sa onim dijelom Hrvatske koji ni približno nema probleme s kakvima se istok zemlje susreće. Na taj način Vlada zadaje još jedan udarac i stavljaju dodatni problem pred Slavoniju, a to je da se usred svega mora grčevito boriti za onaj dio novca iz EU koji joj pripada. Takvom politikom neće se pridonijeti ravnomjernom razvitku države, a upravo je na Vladi da se potrudi da se svi krajevi zemlje razviju do jednake razine. Međutim, ovakvim potezima Vlade ne daje se naslutiti da će se takav cilj postići, nego će najbolji ostati najbolji, a država neravnomjerno razvijena.

Ovim putem pozivamo lokalne vlasti da prionu radu i počnu aktivnije sudjelovati u razvijanju i osmišljavanju budućih projekata, posebice infrastrukturnih kako bi na vrijeme mogli prijaviti projekte kada se natječaji otvore i kako bi stigli povući novce koji će biti na raspolaganju. Ukoliko smatraju da za to nemaju dovoljno snage i znanja onda trebaju na vrijeme zatražiti pomoć i konzultacije, a ne samo i isključivo trošiti energiju na kritiziranje jer takvo ponašanje neće donijeti bespovratna sredstva niti pokrenuti gospodarstvo u Slavoniji, a posebice u Osijeku.

Osijek je do sada bio grad slučaj. Vrijeme je da se uhvati prilika koja se otvara ulaskom u EU te da ju dočekamo spremni kako bi pokrenuli zapošljavanje i gospodarstvo putem velikih i značajnih projekata poput primjerice izgradnje poslovne infrastrukture. Odlukom Vlade RH o raspodjeli na dvije regije, Slavoniji neće biti na raspolaganju onoliko sredstava koliko je prvotno trebalo biti, ali činjenica je da se i dalje radi o velikom iznosu bespovratnih sredstava koje treba povući isključivo kvalitetnim projektima koji mogu doprinijeti gospodarskom razvoju ovoga kraja. Stoga je potrebno već sada imati spremne kvalitetne projektne ideje koje će pratiti potrebe lokalnog gospodarstva.

Politikom glasnog vikanja i nerada, kakvu smo navikli gledati u režiji aktualne lokalne vlasti, to se neće postići i Osijek će ostati tu gdje je.

[span class=doc]HDSSB: Odluka Vlade o regijama znači daljnje siromašenje Slavonije i Baranje[/span]


Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari