Dr.sc. Stjepan Ribić: Nova regionalna podjela je katastrofalna

Oko podjele Hrvatske na dvije statističke regije razgovarali smo s direktorom najuspješnije hrvatske agencije za povlačenje EU sredstava dr.sc. Stjepanom Ribićem.

 Jeste li Vi kao direktor najuspješnije Regionalne razvojne agencije u Hrvatskoj znali da će Vlada donijeti odluku o podjeli Hrvatske na dvije regije?

– Kao i svi Hrvati, čak i mi (direktori i djelatnici regionalnih razvojnih agencija, kao i ostali koji se u svom poslu bave regionalnim razvojem) smo za novu podjelu regija u Hrvatskoj saznali kad je najava osvanula u medijima, točnije 28. kolovoza! ! Nažalost, to nije sve, još 6. kolovoza 2012. Državni Zavod za statistiku je u Narodnim novinama objavio novu Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica 2012.! Dakle, kada smo za to saznali, to je bila gotova stvar! Prva riječ koja sam izgovorio bila je “katastrofa”! Pa to je kao da s Boltom trčim na sto metara.
Po mom mišljenju ova odluka je napravljena  bez potrebnih konzultacija s partnerskim vijećima statističkih regija, i bez Hrvatske zajednice županija. Napravljena je suprotno načelima regionalne politike, a to su partnerstvo i solidarnost, te suprotno odrdbama Zakona o regionalnom razvoju i Strategiji regionalnog razvoja RH.  

Koje su Vaše zamjerke ovakve podjele?

– Glavna zamjerka novom regionalnom ustroju je ta što je nova podjela utemeljena na neistinama, siromašne regije stavljaju se u isti koš sa najbogatijima. Laže se da je Grad Zagreb na 64 % BDP europskog prosjeka. Grad Zagreb trebao je biti ono što i je, posebna NUTS II regija, i za to je imao sve uvjete jer više od pola zemalja članica EU ne udovoljavaju indikativnom kriteriju da im NUTS II regije imaju više od 800.000 stanovnika. Grad Zagreb sa svojim proračunom nije u istoj startnoj poziciji kao ostatak Hrvatske, a Slavonija pogotovo. Ne želimo diskriminirati stanovnike Međimurske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko križevačke i Zagrebačke županije. Mi im želimo također svako dobro sve najbolje i zato smatramo da i oni trebaju također biti odvojeni od Zagreba, zapravo to je ono što su i oni sami željeli biti još 2007. godine kada su javno govorili o referendumu radi odvajanja Grada Zagreba.

Što ovakva podjela konkretno znači za Slavoniju i Baranju?

Da je Slavonija i Baranja ostala na svom BDP koji je 34 % mogli bi povlačiti novce od EU još narednih 50-tak godina, ovako su nam mogućnosti ograničene na 14 godina. Ne slažem se sa izjavom premijera Milanovića kako nam je cilj da za 10 godina ne moramo povlačiti sredstva EU, mi ćemo i dalje uplaćivati godišnju članarinu EU, pa valjda nam je interes vratiti uplaćene novce! Zbog njihovog spajanja nespojivog, najbogatijih s najsiromašnijima i fingiranja prosjeka, dogodit će se da će Kontinentalna Hrvatska dospjet na 75 % BDP EU, a zapravo će Grad Zagreb imati 200 % BDP EU, a Slavonija i Baranja će i dalje biti na 30 do 40 % BDP EU.

Koji je bio Vaš prijedlog oko regija?

– Osobno smatram da bi Hrvatsku trebalo podijeliti u pet NUTS II regije i to nije ništa novo, to stoji u programu HDSSB-a odakle je Kukuriku koalicija i uzela ideju za svoj programa 21 na stranici 14. Pet NUTS II regija, Istočna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Centralna Hrvatska (Grad Zagreb), te Sjeverno-jadranska i Južno-jadranska Hrvatska – za tu podjelu imamo sve potrebne kriterije koje EU traži od nas. Čitajući Plan 21 ispada da je to bila Prevara 21. kako je moguće da netko jedno priča, obećava i onda za manje od osam mjeseci napravi nešto sasvim drugo od onoga što mu stoji u programu.

Kako komentirate izjave Radimira Čačića i Vesne Pusić da Slavonci trebaju više raditi, a manje plakati?

– Cinične izjave tipa “ne plačite nego radite” svakako ne stoje, osim što su uvredljive, pokazuju i neznanje – Osječko – baranjska županija povukla je najviše novaca iz EU fondova. S današnjim danom mi bilježimo 221 odobren projekt od strane EU ukupne vrijednosti  748.705.965,75 HRK. I naš ured u Bruxellesu je bio pravi pogodak i to potvrđuju naši rezultati.

Jeste li požalili što ste se nakon završene filozofije na Gregoriani vratili iz Vatikana u Osijek?  

– Diplomirao, magistrirao i specijalizirao sam sistematsku filozofiju na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu a doktorirao sam filozofiju na Papinskom Sveučilištu Urbanina u Gradu Vatikanu. Uvijek sam se želio vratiti u domovinu i to sam učinio, nije mi žao što sam se vratio ali me boli nepravda bogatih prema siromašnima i protiv toga ću se uvijek boriti.

Razgovarao: T.M. / SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari