Rezignirani nebrigom domaće vlasti Slavonci ne vjeruju ni EU

Današnji Glas Slavonije donosi istraživanje javnog mišljenja o stavovima hrvatskih građana o ulasku u Europsku uniju koje je za Delegaciju EU u Zagrebu provela agencija Ipsos Puls, zadnjih dana srpnja i početkom kolovoza ove godine.

Najmanja potpora ulasku Hrvatske u EU je u područjima sjeverozapadne Hrvatske, gdje ulazak podržava 51 posto građana, dok je protiv 40 posto građana. Odmah iza te regije je Slavonija, gdje je današnja potpora europskom putu Hrvatske 59 posto, dok je izričito protiv pristupanja Hrvatskoj EU čak 35 posto građana.

Zabrinuti za budućnost

Budući da je riječ o prvom većem takvom ispitivanju nakon referenduma u siječnju, šef Delegacije EU-a Paul Vandoren izrazio je zadovoljstvo što u konačnici hrvatski građani nisu bitnije promijenili svoj stav prema Uniji, unatoč krizi koja potresa eurozonu. Naime, sadašnja potpora hrvatskom ulasku je na 61 posto, dok je protivnika 34 posto. Podsjetimo, u siječnju se 66 posto hrvatskih građana izjasnilo za ulazak Hrvatske u EU, dok je 33 posto glasovalo protiv.

“Sve to ohrabruje ne samo nas, nego i ostale članice pred kojima je ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora za koju se nadam da će se završiti do 1. srpnja sljedeće godine”, kazao je Vandoren.

Opširnije: www.glas-slavonije.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari