Dobre vijesti: Rast izvoza u Slavoniji i Baranji

Slavonske županije imaju doista dobru karizmu kada je u pitanju izvoz. Redovito, tri od njih pet, nalaze se u samom vrhu županija najuspješnijih izvoznika i to je jedan od rijetkih gospodarskih i općih pokazatelja u kojemu Slavonija pozitivno prednjači u nacionalnim omjerima – piše današnji Glas Slavonije.

Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska i Požeško-slavonska i u prvih pola ove godine bilježe pozitivne rezultate u vanjskotrgovinskoj razmjeni. Po tome su uspješnije i od državnog prosjeka, naime na razini Hrvatske ostvaren je negativni saldo od 3,8 milijarde američkih dolara.

I ono što je najvažnije – izvozni aduti su proizvodi prerađivačke industrije, a ne kako je to uobičajeno – trgovina.

Prema obujmu rezultata, ali jasno i snazi na prvom mjestu je Osječko-baranjska županija gdje je u prvih sedam mjeseci ostvarena robna razmjena prešla vrijednost od 600 milijuna dolara.

[blockquote]
ŠTO I KOMU IZVOZI SLAVONIJA

Virovitički izvoz

Virovitičko gospodarstvo najviše, 33 posto, izvozi u Mađarsku i to uglavnom šećer i finalni drvni namještaj. Slijede Italija (namještaj, duhan, šećer), Njemačka (proizvodi finalne drvne industrije, ljekovito bilje), Slovenija (drvna industrija i ljekovito bilje) i Austriju (drvo i parket).

Požeški aduti

Najveći izvoznici s područja Zlatne doline su požeški Plamen (peći, štednjaci, kamini, dijelovi) Color emajl (kamini na drva), Zvečevo (konditorski proizvodi i alkoholna pića), Spin valis (namještaj, dijelovi namještaja), Orljava (košulje), ali i pakrački D.E.M. s dijelovima za električne uređaje, te Lipik glas s autostaklima.

Županjski kombajni

Očekivano, i u izvozu i uvozu Vukovarske županije prednjači prerađivačka industrija. U podacima o ostvarenom izvozu ističe se stavka “proizvodnja strojeva” s približno 47 milijuna USD, što se, prema neslužbenim saznanjima, ponajviše odnosi na tvornicu poljoprivrednih strojeva (kombajna) u Županji.

Slad i proizvodnja kemikalija

Najveći izvoznik Brodske županije je prerađivačka industrija (94 posto) u kojoj najzaslužnije mjesto pripada proizvodnji slada (Slavonija slad Nova Gradiška) te proizvodnja kemikalija, a najveći porast i utrostručen izvoz bilježi proizvodnja motornih vozila, prikolica. Povećan je i izvoz proizvodnje namještaja.

Sladak osječki izvoz

U ukupno ostvarenom izvozu Osječke županije dominira nekoliko gospodarskih grana, ponajprije industrija prehrambenih proizvoda (šećer), po značaju slijedi proizvodnja papira, proizvodnja strojeva, kemija, prerada drva i građevinski materijal.[/blockquote]

Opširnije: Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari