FOTO: Jesen na mom pragu u Dardi

"Tiho, o tiho govori mi jesen..." – poznati su Cesarićevi stihovi, ali 06. listopada 2012. jesen je progovorila u Dardi, na razne načine, samo ne tiho.

Na ŠRC Đola održana je manifestacija “Jesen na mom pragu”. Prva je to manifestacija u organizaciji novoosnovane Udruge za ruralni turizam “Đola”.

Više o nastanku i djelovanju udruge rekao mi je Miroslav Kovač, jedan od devet članova, koliko ih trenutno udruga Đola broji.
 “Bavimo se poticajem razvoja turizma u Općini Darda. Cilj nam je što više iskoristiti predivnu Đolu te povezati se s mještanima koji imaju oprege, razne zanate, surađivati s kiparima, slikarima. Ideja za ovom manifestacijom došla je spontano, a planiramo još mnoge. Moramo naviknuti sumještane da postojimo te uz njihove ideje raditi za zajedničku dobrobit.”

Udruga još nema vlastite prostorije, a osnovana je prije nepuna tri mjeseca. Za svoj nastanak članovi se najviše zahvaljuju Crvenom križu Darda i pozivaju sve zainteresirane da iznesu svoje prijedloge i kritike, jer tako će, tvrde, jedino napredovati.

Manifestaciju je otvorio načelnik Općine Darda Anto Vukoje. Uslijedio je zanimljiv program započet baroknim plesom s jabukama, a plesala su djeca, članovi društva “Naša djeca”. Brojni mališani Eko vrtića “Radost” Darda veselo su nastupili i zabavili okupljeno mnoštvo. Uz ples i pjesmu, vrtićki mališani izveli su i igrokaze, a svoj nastup nazvali “Jesenske boje Darde moje”. Uslijedila je “Jesenja rapsodija”, točnije plesovi spomenutog Društva ND. Nakon uživanja u izvedbama onih najmlađih, posjetitelji su se i sami mogli uključiti u manifestaciju. Neki su sreću okušali u kvizu znanja i spretnosti zajedno sa svojom djecom, a neki su samo šetali i isprobavali proizvode iz jesenje gastro ponude.

Besplatno su dijeljene pite, savijače, palačinke, kokice, jabuke i Esterházy torta, a pripremile su ih članice Udruge žena Općine Darda. Za one kreativnije bile su pripremljene razne kreativne i likovne radionice u kojima su ponovno najviše uživali najmlađi. Đolom su šetali grof i grofica Esterházy, a posjetitelji su se fotografirali s njima. Nastupile su članice pjevačke skupine mađarskog kulturnog umjetničkog društva, a kasnije su sve sudionike i posjetitelje zabavljali tamburaški sastav “Pleter” i “Canasta band”.

Anto Vukoje, načelnik Općine Darda, kaže kako nije zamišljao ovakvu manifestaciju.
“Znao sam da nas očekuje nešto lijepo, ali ovakvoj zabavi i organizaciji nisam se nadao. Posebno me veseli opuštenost, igra i nastup dječice, naših bisera i budućnosti. Bez obzira na krizu, ističem kako nije sve u novcu, treba nam samo dobra volja. Ljudi trebaju odvojiti malo vremena i doći na ovakve događaje te tako razbiti tu monotoniju koja vlada u domovima većine. Ni meni nije svejedno popeti se na pozornicu i zapjevati, ali kada me zovu, kao što su i na ovoj manifestaciji, nasmijem se i toplim aplauzom nagradim sve one koji ulože trud u nastanak ovakvih događanja.”
Načelnik je pozvao i sve vas čitatelje, da dođete u Dardu i prošećete centrom, kraj Đole i dvorca Esterházy, jer kaže, u Dardi su dobri ljudi, dobro se jede, pije i veseli.

Tekst i foto: Amra Hodžić, SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari