Big Brother vidi sve – uskoro kamere po svim gradovima

Nakon Zagreba, svi veći gradovi u Hrvatskoj trebali bi biti pokriveni kamerama za nadzor prometa. Prvi na redu biti će Split, Osijek i Rijeka. Prema statistikama broj nesreća nakon postavljanja kamera smanjuje se za više od 50 posto.

Zainteresirani su gotovi svi, pa će tako sustav prema pisanju Jutarnjeg lista, a prema najavama Mate Kraljevića, voditelja zagrebačkog sektora za prometno redarstvo, zaživjeti prvo u velikim gradovima, a nakon toga i šire.

Kažnjavanje, kaže on, nije cilj kamera, ali u samo 10 mjeseci ispisano ih je čak 20 tisuća. Kažnjava se za sada samo pogrešno parkiranje, ali uskoro će i policija moći koristiti nadzor i tako kažnjavati sve prometne prekršaje.

[span class=attention]Pogledajte: Osijek po uzoru na europske gradove uvodi nadzorne kamere na opasna raskrižja[/span]

Kako sustav radi?

Sustav je u potpunosti automatiziran. Tako već tri minute nakon što nepropisno parkirate isti javlja prekršaj prometnim redarima koji izlaze na teren i ispisuju kaznu. Slično je i sa ostalim prekršajima, ali se kako smo rekli oni za sada ne kažnjavaju.

Dosjetljivi Hrvati ili kako “prevariti” sustav

Za sada, počinitelji su pronašli famoznu rupu u sustavu. Poznato je da su Hrvati vrhunski stručnjaci kada je u pitanju izbjegavanje plaćanja obaveza pa tako nakon što dobiju kaznu kao počinitelja prijave nepoznatu osobu ili više članova obitelji koji su mogli upravljati vozilom pa kazna za parkiranje pada u vodu.

Tekst: SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari