Pogledajte što će pojeftiniti, a što poskupiti ulaskom u EU

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju značit će pojeftinjenje manjih automobila i onih koji su manje štetni za okoliš, jeftiniju kavu i sokove te luksuzne proizvode poput nakita, satova i krzna, ali skuplje duhanske proizvode i veće automobile, odnosno one koji više zagađuju okoliš – saznajemo iz Glasa Slavonije.



Promjene su to u sustavu trošarina i posebnih poreza koje su jučer najavili iz Ministarstva financija, a ministar Slavko Linić objasnio je kako dio izmjena Hrvatska mora provesti zbog ulaska u Europsku uniju, a dio zato što mora voditi računa o svojim interesima i pokušati zadržati kupce u Hrvatskoj kako ne bi nakon ulaska u Uniju kupovali u inozemstvu.


Trošarine na duhanske proizvode u Hrvatskoj niže su od minimuma koji određuje Europska unija i u tri faze do 2014. godine cigarete će na domaćem tržištu morati poskupjeti kako bi se dosegnuo bar minimum propisanih trošarina. Prema nekim procjenama cigarete od 16 kuna u 2014. godini trebale bi koštati i do tri kune više.

Vlada mora, prema EU direktivama, uvesti i trošarinu na prirodni plin, ugljen, električnu energiju i koks i to bar u minimalnom iznosu, no plan je da plaćanja te trošarine budu oslobođena, uz one koji ih koriste kao energente u industriji, i kućanstva. Tako uvođenje trošarina na spomenute energente ne bi trebalo utjecati na cijenu koju plaćaju građani.

Trošarine se neće obračunavati ni na plavi dizel za poljoprivrednike i ribare, a trošarine na energente bit će oslobođeni i brodari u nacionalnoj pomorskoj plovidbi, dok će je plaćati privatni izletnički brodovi – piše Glas Slavonije.


Kako Europska unija ne poznaje porez na luksuz od 30 posto, građane nakon otvaranja granica ništa neće spriječiti da nakit, krzno ili satove kupuju primjerice u Sloveniji, na što više neće plaćati carinu, Vlada predlaže da se od 1. srpnja i u Hrvatskoj ukine taj porez.



Uz to građani Hrvatske trebali bi ubuduće imati manje motiva za kupnju kave i bezalkoholnih pića u susjednim zemljama jer će Ministarstvo financija predložiti i smanjenje trošarina na te proizvode. To bi donekle, kao i ukidanje poreza na luksuz, trebalo, unatoč većem PDV-u u Hrvatskoj, zadržati domaće kupce i donijeti koliko-toliko zarade domaćem gospodarstvu, a time i državi porezne prihode.


Od dana ulaska Hrvatske u EU na snagu bi trebao stupiti i porez na motorna vozila, a najvažnija novost je to da će trošarina koja će se plaćati na automobile ovisiti i o emisiji ugljikova dioksida kao kriterija za oporezivanje. Dio trošarine i dalje će biti vrijednost automobila. Uz to za stare automobile neće se plaćati 50 posto veća trošarina.  Prema prvim izračunima trgovaca automobilima, oni od tisuću “kubika” pojeftinili bi za oko 200 eura, dok bi svi iznad 1.600 “kubika” poskupjeli.

Više o porezu na imovinu i ostalim detaljima pročitajte u Glasu Slavonije.

Tekst: Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari