Humanitarnim razminiranjem uklonjeno 38 minskih polja

U Vijećnici Osječko-baranjske županije održana je 8. studenog svečana završna konferencija za projekt Razminiranje na ratom pogođenim područjima, financiran sredstvima Europske unije u okviru  programa IPA komponenta  I –  Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.

Korisnik ovog 4 milijuna eura vrijednog projekta je Hrvatski centar za razminiranje, od čega  doprinos Europske Unije iznosi 3 milijuna eura, a nacionalno sufinanciranje 1 milijun eura. Projekt se sastoji od 6 zasebnih projekata razminiranja ukupne veličine 3,7 četvornih kilometara  na području Vukovarsko-srijemske (1.860.398 m2) i Osječko-baranjske županije (1.877.344 m2).

Tijekom obavljanja radova humanitarnog razminiranja uklonjeno je 38 minskih polja, te pronađeno i uništeno 396 protupješačkih mina, 587 protutenkovskih mina i 35 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

U sklopu svečanosti uzvanicima su se obratili župan Osječko-baranjske županije, dr.sc. Vladimir Šišljagić i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Mato Golubičić i iskazali svoju želju za ostvarenjem još mnogo ovakvih projekata kako bi se dodatno doprinijelo kvaliteti i sigurnosti života u Slavoniji i Baranji bez prisutnosti prijetnje mina jer su svjesni da problem mina i minski sumnjivog područja danas predstavlja golem nacionalni, gospodarski, sigurnosni i ekološki problem.

Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje upoznao je prisutne s rezultatima projekta,  zahvalio se predstavnicima regionalne i lokalne samouprave kojima su uručeni certifikati o razminiranju, tvrtkama za humanitarno razminiranje na izvrsno obavljenom poslu, Europskoj Uniji na pomoći u sufinanciranju projekata razminiranja, a sve s ciljem razminiranja Republike Hrvatske u što kraćem vremenskom razdoblju.

Realizacija ovog projekta i svih budućih projekata imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnovu i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje ruralne infrastrukture.

Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja  u Republici Hrvatskoj s 23 milijuna Eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva predpristupnih fondova.

TEKST: www.obz.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari