VIDEO: Generali slobodni!

Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač puštaju se na slobodu. Odlučio je tako danas sud u Haag-u.

Odluka je to nakon žalbe na presudu koja je za obojicu značila dugogodišnji zatvor i vječnu krivnju za Hrvatsku, posebice onu za udruženi zločinački poduhvat. Odluka je to koja je u Hrvatskoj dočekana sa olakšanjem, oduševljenjem i neskrivenim emocijama. 

Za sve one koji su zajedno sa generalima sudjelovali u ratu, a posebice u misiji Oluja kada je oslobođen veliki dio teritorija Hrvatske, presuda je to koja i sa njih večim dijelom skida krivicu koju su nosili zajedno s generalima.

Sudac je prilikom objašnjavanja presude osporio navode optužbe i prvostupanjske presude, a posebice one o prekomjernom granatiranju i udruženom zločinačkom poduhvatu.

Četiri grada su izložili granatiranju koje nije bilo protuzakonito i ne možemo podržati ovaj stav o postojanju udruženog zločinačkog pothvata, rekao je sudac prilikom čitanja presude.

Utvrđeno je i kako nije bilo prisilnog raseljavanja Srba jer su napadi na gradove i sela koji su bili podvrgnuti napadima bili legitimni.

[span class=camera]GALERIJA: Generali slobodni! Reakcije u Osijeku[/span]

Gotovina je prema sudu poduzeo sve mjere kako do zločina ne bi došlo, ali nakon što je saznao za počinje zločine nije poduzeo sve kako bi iste sankcionirao.

General Mladen Markač također je poduzeo sve kako do zločina ne bi došlo te je odlučeno kako ga neće osuditi prema alternativnim oblicima odgovornosti. Kao i slučaju Gotovine, prema sudu Markač nije učinio sve kako bi sankcionirao zločine počinjene od strane specijalne policije.

U tome svjetlu generali Ante Gotovina i Mladen Markač puštaju se odmah na slobodu!

I sami generali sa olakšanjem su dočekali presudu jer se vraćaju nakon godina provedenih u zatvoru svojim obiteljima.

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari