VIDEO: Svijeće za Vukovar

Večeras se Hrvatska sjeća jednoga od najtragičnijih događaja u hrvatskoj povijesti  – pada grada Vukovara! 18. studenoga 1991. godine završila je 87-dnevna borba između pripadnika bivše JNA i sprskih paravojnih postrojba na jednoj te malobrojnih vukovarskih branitelja na drugoj strani.


Napad je počeo 25. kolovoza, a tri je mjeseca kasnije obrana, vođena  srcem, ljubavlju i inatom, ipak – slomljena! Ove noći Hrvatskom gore svijeće za Vukovar!

Na sutrašnji dan 1991. godine završila je 87-dnevna obrana Grada heroja. Branilo ga je oko 1.800 branitelja, a ukupan broj srpskih snaga procjenjuje se na oko – 80.000! Vukovar je izdržao dugo, ali ipak junački pokleknuo pred moćnijim neprijateljem. I postao simbol obrane cijele zemlje. Postao simbol slobode i svega što se za nju može dati! Ovo su teški dani sjećanja, ali ove godine, ipak, drukčiji!

Poslije pada Vukovara  počeli su ratni zločini, od kojih su samo neki kažnjeni i na međunarodnim sudovima. Po podatcima vukovarske Opće bolnice, tijekom agresije na Vukovar stradale su 1.624 osobe, od kojih je do sloma obrane grada stradalo njih 905, a među njima i 12-oro djece.
Iz grada su prognane 22.000 Vukovaraca, a slike su dugih kolona koje napuštaju svoj razoreni grad obilježile sjećanja na rat. Ni 21 godinu poslije nema odgovora na sva pitanja koja se postavljaju, ali je ovo ipak godina koja će se posebno pamtiti.


Obrana Vukovara najteže sjećanje na Domovinski rat. Grad je to čije rane sporo zacjeljuju i ostavljaju duboke ožiljke.
Sutra će cijela Hrvatska srcem biti uz Vukovar, za čiju su žrtvu večeras u Osijeku, kao i širom Hrvatske, zapaljene svijeće i položeni vijenci.
Učinila su to izaslanstva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Policijske uprave osječko-baranjske i Hrvatske vojske te  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.  Duž Vukovarske ulice, najduže ulice u Osijeku koja vodi prema gradu heroju, 9 tisuća učenika osječkih osnovnih i srednjih škola zapalilo je svijeće odajući počast poginulima u njegovoj obrani. Iz vukovarske tragedije  uče o svojoj zemlji, njezinoj obrani i teško stečenoj slobodi. Ispisujući tako svjetlošću priču o Gradu heroju...

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari