ŠTRAJK UPOZORENJA: Jedni na nastavu, drugi na kavu!

Kao što je i najavljeno, danas je u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama organiziran jednodnevni štrajk. Profesori kažu kako se bore za svoja prava, te da je nezamislivo da sve više rade, a za taj rad dobivaju sve manje plaće. Iz Sindikata poručuju kako je ovo samo upozorenje! 

No, štrajkom su dovedeni u veliko razmišljanje roditelji te učenici. Dok je ministar Jovanović pozvao roditelje da danas pošalju učenike na nastavu, u većini škola profesori su poručili učenicima kako nastave neće biti, te da ne trebaju dolaziti u školu.

Kakva je danas situacija u osječkim srednjim školama? Većina učenika došla je u školu, ali su ubrzo pušteni da pođu kućama. No, pronašle su se i škole u kojima je dolazak na nastavu bio obvezan, pa su tako učenici II. gimnazije Osijek proveli nekoliko sati na nastavi s profesorima koji danas nisu u štrajku. Radilo se na nastavi kao i svaki drugi dan.

Učenici su podijeljena mišljenja oko današnjeg štrajka, pa Ivan, 2.r.  (imena učenika su izmišljena, jer je provedena anketa bila anonimna, op.a.) kaže kako je današnji štrajk organiziran kao i sve ostalo u Hrvatskoj. “Naime, jedni govore jedno, drugi govore drugo, jedni slušaju prve, drugi slušaju druge, a svi rade kako sami žele!

Učenica Klara, 2.r., podržava štrajk profesora, ali danas je na nastavu došla zajedno s ostalim prijateljima jer je morala, a čak su pisali i ispit. Mateja je protiv štrajka jer će se izgubljeni sati morati nadoknaditi, a kako kaže, ne bi ju čudilo da se to ostvari već iduću subotu, pa da umjesto pet radnih dana, koji su ionako u gimnaziji već naporni, na nastavu dolazi i šesti.

“Podržavam današnji štrajk, ali mislim da ga nisu dobro proveli,  jer budimo realni, ovaj jedan dan neće nikome ništa dokazati, a ako stvarno žele nešto postići trebaju ići do kraja dok to ne dobiju. Današnja organizacija i nastava su čista glupost”, kritizira Iva, učenica 3. razreda.

U osječkim srednjim školama puno je i putnika koji dolaze iz drugih dijelova Slavonije i Baranje, a oni poručuju kako podržavaju štrajk profesora, ali ne i način na koji se provodi. Smeta im pretpostavka da će na nastavu morati doći i jednu subotu kako bi nadoknadili propuštenu nastavu, a kome će se onda profesori osvetiti?! “Nama putnicima koji nemamo prijevoz vikendom kao i tijekom tjedna, a i naše je pravo na odmor vikendom.”

Današnji dan svima je dobro došao za mali odmor. Hoće li naši profesori uspjeti ostvariti cilj, ne znam, kao i nitko drugi. Ne znaju ni učenici kako će biti organizirana nadoknada nastave. I roditelji ne znaju hoće li ih se ponovno dovesti do toga da ni u medijima ne mogu saznati kad će djeca u školu. Očito je da među nama vlada jako puno neznanja, pa kako ćemo se toga riješiti, ne znam!

Amra Hodžić (SiB.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari