Pogledajte koje su sve promjene stupile na snagu 1. siječnja

Od 1. siječnja 2013. godine u Hrvatskoj stupa na snagu nekoliko novosti. Pogledajte koje.

Od 1. siječnja 2013. godine u Hrvatskoj stupa na snagu nekoliko novosti. Jedna od njih svakako je i novi Kazneni zakon, ali i uvođenje fiskalnih blagajni te PDV-a na neke proizvode na koje se do danas nije obračunavao.

Od jučer u Hrvatskoj će se počeo naplaćivati PDV od pet posto, između ostaloga, na kruh i mlijeko, knjige i kinoulaznice, i na dio lijekova, implantata te ortopedskih pomagala. Tako se s tih proizvoda ukida dosadašnja nulta stopa.

No, kako za sada tvrdi većina trgovaca koji prodaju te proizvode i usluge zbog povećanja PDV-a ne bi trebalo doći po poskupljenja, no ostaje za vidjeti hoće li uistinu tako i biti. No, od danas PDV će i pasti i to u ugostiteljstvu gdje se sa 25 snižava na 10 posto, a na pet posto snižava se i stopa za plovila za sport i razonodu.  

A od prvog dana 2013. uvode se i fisklane blagajne. Naime, Hrvatski sabor donio je Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji bi trebao omogućiti Ministarstvu financija učinkovit i efikasan nadzor nad ostvarenim prometom gotovinom i suzbijanje sive ekonomije, pogotovo u ugostiteljstvu, obrtu i turizmu. Prema tom zakonu, svi korisnici obveznici fiskalizacije moraju imati naplatne uređaje spojene sa serverom Porezne uprave putem interneta te će prije izdavanja svakoga računa Poreznoj upravi dostaviti podatke o računu te od iste dobiti jedinstveni identifikator. Iz Ministarstva financija procjenjuju  da će prihodi nakon fiskalizacije biti veći za milijardu kuna, dok će rashodi u prvoj godini iznositi 13 milijuna kuna.

[blockquote]Baranjski caffe bar Canimeč jedan je od prvih ugostiteljskih objekata u Baranji koji je uveo fiskalnu blagajnu, a kako bi “proslavili” uvođenje fiskalizacije snizili su cijenu najprodavanijeg i najpoželjnijeg pića, kave za 1 kunu.

“Jedna kuna nije mnogo ali na mjesečnoj (a posebno godišnjoj) količini prodane kave znatno smanjuje iznos ostvarenog prometa ali ujedno štedi gostu novce pa smo ipak odlučili to učiniti upravo zbog naših vjernih gostiju,” rekao nam je Saša Senić vlasnik ovog lokala.

[/blockquote]

No, uvođenje fiskalnih blagani neće se uvesti za sve odmah nego postupno tijekom godine no od danas postaju obavezne za velike i srednje poduzetnike, usluge smještaja (hoteli, apartmani, kampovi…), kao i sve tipove ugostiteljskih objekata kao što su restorani, restorani, kafići, kavane, slastičarnice, objekti brze prehrane, disko klubovi. Obveznik fiskalizacije obvezan je nabaviti uređaj za elektronsku naplatu ili postojeći uskladiti sa zakonom, odgovarajuće programe koji će registrirati svaki račun te digitalne certifikate koje će dodijeliti Financijska agencija, a koji će se koristiti za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka.

A za oni koji se ne budu pridržavali pravila predviđene su kazne od pet tisuća pa do 500 tisuća kuna. Uhvati li pak inspekcija kupca  pred trgovinom bez računa, kazne su od 200 do 2000 kuna. No, u prvih mjesec dana inspektori će samo izdavati upozorenja, ali bi od 1. veljače trebali početi kažnjavati neposlušne obveznike.

Hrvatske željeznice poskupile su svoje karte 15 posto.

Od jučer na snagu je stupio i novi Kazneni zakon.

Uz ostalo on uvodi da se neisplata plaća, kao i dijela plaće, zbog neopravdanih razloga smatra kaznenim djelom za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine. Novim zakonom propisano je i kazneno djelo sramoćenja i klevete. Jedan dan zatvora, odnosno jedan dnevni iznos kod novčane kazne zamjenjuje s četiri sata rada za opće dobro.

Zastarni rokovi za najteža kaznena djela produženi su s 30 na 40 godina. Prema novom ZKP-u posjedovanje droge za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno djelo, nego prekršajno, a kažnjavat će se novčanom kaznom od  5000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja ili rad za opće dobro.

Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, no posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve.

A od ove godine trebate dobro paziti i što pišete na društvenim mrežama. Naime, uvredljivi komentari i širenje mržnje na portalima, forumima ili društvenim mrežama kažnjavat će se ovisno o primanjima.

I tako će te zahvaljujući novim urebama i zakonima od sad morate  paziti što pišete na Interenetu, čuvati račun za ono što ste kupili, vjerojatno plaćati skuplje lijekove, ali nećete biti kazneno gonjeni, ako vas dečki u plavom zateknu sa drogom u džepu.

Izvor: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari