ANKETE: Bubalo i Šišljagić u velikom vodstvu

Glas Slavonije objavio je i drugi dio velikog istrazivanja raspoloženja birača uoči lokalnih izbora. U njemu donosi rejtig kandidata za gradonačelnike Osijeka, Đakova i Belog Manastira.

Prema ovom ali i dosad objavljenim istraživanjima nacionalnih medija (Hrt, Hrvatski list i  Večernji list), novi-stari gradonačelnik Osijeka biti će Krešimir Bubalo. Upravo njemu građani daju najviše glasova u anketi – 46,61%. Aktualni gradonačelnik i HDSSB-ov kandidat daleko je iznad svih protukandidata. Na drugom mjesto ali daleko ispod Bubala je Ivica Vrkić (SDP-HNS-HSU) sa 10,48% glasova, na trećem mjestu je Jaroslav Pecnik – kandidat Laburista koji dobiva 8,24%. Iza njega su bivši HSP-ov gradonačelnik Anto Đapić (7,45), te HDZ-ovac Dražen Vidović (4,74%).  Na začelju je Gordan Matković (4,63), koji bi trebao biti kandidat HSP-a dr. Ante Starčević i HSS-a. Valja reći kako ankete ne znače da će upravo takvi biti i konačni rezultati (do izbora se još mnogo toga može dogoditi), no zanimljivo je za primijetiti kako bi, ako se isključe neodlučni glasovi, Bubalo mogao pobijediti već i u prvom krugu izbora. Tada bi imao 56,5 posto glasova.
gradonacelnik_osijek_05951d317d.jpg
Ni izbori u Đakovu, prema rezultatima ove ankete, neće donijeti velike promjene. Istina, HDZ ima novog kandidata – Jasenka Ivanetića (na prošlim izborima to je bio Ante Raspudić), koji će prema svemu sudeći ući u drugi krug, ali bez šansi da ozbiljnije zaprijeti aktualnom đakovačkom gradonačelniku i saborskom zastupniku Zoranu Vinkoviću (HDSSB).
38912.jpg

Prije četiri godine u Belom Manastiru je današnji gradonačelnik Ivan Doboš vodio veliku bitku u drugom krugu s kandidatom HDZ-a – i pobijedio. HDZ je ovaj put u izbornu utrku odlučio ubaciti iskusnog Davorina Bubalovića, odnedavno i predsjednika osječko-baranjskog HDZ-a. No, Doboš, kandidat SDP-a i HNS-a, još uvijek ima malu prednost.
38913.jpg

[blockquote]Rejting kandidata za župana Osječko-Baranjske županije

Za razliku od izbora za osječko-baranjskog župana koji su se odvijali prije četiri godine i, posebice u prvom krugu, ponudili neizvjesnu “bitku” između predsjednika HDSSB-a Vladimira Šišljagića i tada HDZ-ovog ministra Tomislava Ivića, onaj put se sve čini mnogo izvjesnijim. Ovo istraživanje pokazalo je da Šišljagić danas nema pravog protukandidata u ovom dijelu Hrvatske. Predstavnici preostalih najjačih političkih opcija – koalicije SDP-HNS (Domagoj Hajduković) i HDZ-a (Goran Ivanović – Lac) zasad su tek nešto iznad ili ispod 10 posto.
Da se sada održavaju izbori samo s tim kandidatima jedina bi nepoznanica bila može li se sve završiti već u prvom krugu ili će se morati ići i u drugi. No, kako je do izbora i objavljivanja službenih lista kandidata ostalo još dosta vremena, o tome ne vrijedi nagađati. Ako kandidata bude više (a vjerojatno hoće), i glasovi bi se mogli više rasuti jer 9,71 posto ispitanika kaže da će glasovati za nekoga drugoga osim ponuđenog trojca. Isto tako, teško je i pretpostaviti kako će se opredijeliti, kako pokazuje anketa, čak 19,93 posto zasad neodlučnih, koji kažu da će na izbore ipak izići.[/blockquote]

38980.jpg

Opširnije pročitajte u Glasu Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari