Da bi prehranile obitelj, Slavonke odlaze u Njemačku brati šparoge

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj vrtoglavo raste, samo u siječnju na zavodu je bilo prijavljeno 13 195 ljudi više nego mjesec ranije.

Prema evidenciji HZZ-a, više od polovine nezaposlenih su žene. Neke od njih posao će (bar na neko vrijeme) pronaći u inozemstvi. Naime, u Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osijeku pristižu ugovori za sezonsko zapošljavanje u Njemačkoj.

Prošle su godine na sezonski rad u Njemačku preko nas otišle 854 osobe koje su posao našle u poljoprivredi i ugostiteljstvu, te 19 “gostujućih” radnika, medicinskih tehničara i kuhara. Dakle, ugovori pristižu, do sada ih je stiglo 112. Očekujemo da će podjednak radnika kao i prošle godine pronaći sezonski posao u Njemačkoj – kaže za Glas Slavonije pročelnik HZZ-a Ante Barukčić.

Radnici koji odu u Njemačku većinom rade u poljima berući šparoge, jagode, jabuke, a prošle se godine spominjala i berba hmelja.

Branje šparoga plaća se po satu, prošle se godine spominjalo kako se moglo zaraditi od četiri do najviše šest eura po satu. Međutim, kada se odbije trošak smještaja, jednog ili dva obroka dnevno, osiguranja u slučaju nesreće, iznosi zarađen po satu branja šparoga iznose nešto više od tri eura.

Brati šaroge odlaze većinom žene. Dnevno u poljima provedu i po 12 sati,  teško zarađujući novac kako bi kod kuće prehranile obitelj.

Kad se odbiju svi troškovi, uz marljiv rad i dobro raspolaganje svakim eurom, radnici se kući mogu vratiti i sa 20 tisuća kuna. Branje šparoga traje od ožujka do lipnja. Njemački poslodavci pamte dobre radnike pa im već prije početka sezone šalju ugovore za sezonsko zapošljavanje.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari