Dan broja 112 obilježen u Slavonskome Brodu

Područni ured za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod – Županijski centar 112 i Udruga za rekreativno cestovno i planinsko trčanje Brace, 10.veljače 2013. godine organizirali su drugo rekreativno trčanje od stadiona pokraj Save do Poloja i nazad,te druženje uz čaj u dvorani “Vijuš” u Slavonskom Brodu.

Cilj akcije je još jednom upoznati na zagađenost zraka u Slavonskom Brodu,te upoznati građane s važnošću rekreacije i zdravog života,kao i upoznati građane s brojem 112. Dana 11.02.2013. Županijski centar 112 Slavonski Brod su posjetili učenici osnovnih škola uključenih u Globe program – cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša, a provodi se u osnovnim i srednjim školama.

Dan 112 obilježen i u Osijeku

Jedinstveni europski broj za hitne službe – 112, prošle je godine u Hrvatskoj zaprimio preko 3 milijuna poziva. Samo osječki centar imao je gotovo 230 tisuća poziva, što je u odnosu na 2011. godinu, povećanje za deset tisuća.

I tako svaki dan, 365 dana u godini. Županijski centar 112 u Osijeku u prosjeku dnevno ima 600-njak poziva. S obzirom na ulogu i veliku odgovornost koju imaju djelatnici na broju 112, riječ je o iznimno stresnom poslu.

Prošle godine osječki centar 112 reagirao je na gotovo pedeset tisuća slučajeva. Većina pozivatelja trebala je neki oblik liječničke pomoći.
Kad su u pitanju zlonamjerni pozivi, taj se broj znatno smanjio.

S obzirom da broj 112 djeluje na području cijele Hrvatske, tijekom turističke sezone nerijetki su i pozivi stranih državljana. Djelatnici su i za to spremni.

Europski broj za žurne situacije 112 na području Europske unije uveden je inače još 1991. godine, a kako bi putnici mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari