Mladi osmaši po prvi puta u Slavoniji

Polaznici islamskog vjeronauka iz Zagreba 6. travnja 2013. posjetili su našu Slavoniju. Kako trenutno uče o povijesti Islamske zajednice u Hrvatskoj, otkriva nam njihov vjeroučitelj Mersad ef. Kreštić, odlučili su organizirati terensku nastavu po Slavoniji.

I sam ministar znanosti, obrazovanja i športa potiče učenje povijesti na terenu, pa su i ovi učenici u subotu u jutarnjim satima krenuli na put. Prva njihova postaja bila je Đakovo. Posjetili su katedralu i saznali o tome gdje se nalazila Ibrahim – pašina džamija koja je nakon odlaska Turaka pretvorena u katoličku crkvu. Potom se autobus pun učenika željnih znanja u pratnji Mersada ef. Kreštića, Halida ef. Dolića i Kemala Mujičića, uputio u srce Slavonije – Grad na Dravi.

Posjetili su osječki Medžlis gdje su ih dočekali mladi polaznici vjeronauka uz program iznenađenja. Osječki vjeroučenici pripremili su kratak film o povijesti Islamske zajednice u Osijeku, današnjim osječkim znamenitostima i otpjevali nekoliko pobožnih pjesama (ilahija). Nakon zajedničke molitve, krenuli su u šetnju Osijekom. Osječki vjeroučenici pokazali su prijateljima iz Zagreba simbol Osijeka – baroknu Tvrđu. Posjetili su ostatke turskih bedema, crkvu sv. Mihovila (nekada Kasim – pašinu džamiju), Trg sv. Trojstva, ostatke slavnog Osječkog mosta (Sulejmanovog), šetali Promenadom do Vodenih vrata, a na kraju posjetili Crkvu Uzvišenja sv. Križa, izgrađenu na temeljima Sulejmanove džamije.

Potom su mladi Zagrepčani nastavili terensku nastavu posjetivši Vinkovce i Gunju. U Gunji se, osim u Zagrebu, nalazi prava džamija, a treća po redu u Hrvatskoj bit će svečano otvorena 4. svibnja 2013. u Rijeci.

Istaknuli su učenici tijekom obilaska Osijeka kako su ostali očarani ljepotama Slavonije, ali i kako je ovo jedan od najboljih načina učenja povijesti i stjecanja novih prijatelja. Prva je ovo skupina islamskih vjeroučenika iz Zagreba koja je posjetila Osijek i Slavoniju, ali i domaćini i gosti nadaju se da će ovakvi posjeti postati češći i dulji.

Tekst: Amra Hodžić/SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari