Sezona rakije u Slavoniji: Za neplaćanje trošarine kazne čak i do 100 000 kn!

Posljednje ilegalne kapi domaće rakije su istekle. Rakija se prema novom pravilniku o trošarinama iz svibnja, zajedno s kotlom u kojem se peče, mora prijaviti.

Plaćanje trošarine za rakiju regulirano je po volumenu kotla, za kotao do 100 litara trošarina iznosi 100 kn, dok je za kotlove većeg volumena određen iznos od 200 kn. Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla, nego i sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu.

Neka se uvede red u sve, pa tako i u rakiju za svoje potrebe. Sad će se barem znati tko je i koliko peče” – ispričala je za Večernji list Virovitičanka Marica Balić, koja će svojoj obitelji i prijateljima rado pokloniti i bocu domaće rakije bez straha. Za one koji se ne budu pridržavali pravilnika, rakija će vrlo skupo koštati, kazne su u visini od 5 000 do čak 100 000 kn.

Tako bi prema strogom pravilniku mogao stradati, primjerice, i susjed malog proizvođača koji će u svom podrumu bez znanja države čuvati nezakonito ispečenu rakiju! Oni koji su trošarine podmirili strpljivo će čekati prve kapi tople, mirisne domaće šljivovice, koja će uskoro završiti na policama smočnice, a ona će ih ugrijati u hladnim danima koji su pred nama.

Vrh ljestvice najpoželjnijih rakija zauzima upravo ona od dunje. Rijetka je, a zahtjevna za pečenje. Recept za pripremu nije tajna. Jednostavan je, kažu, a još se lakše pamti. Pekači rakije tako preporučuju da se za ovu rakiju uzima samo čisto voće, ono koje nije palo na zemlju, nego je ubrano s drveta.

[span class=attention] Istražili smo: Za što sve služi rakija [/span]

“Jaka rakija nije dobra. Sve što je preko 45 stupnjeva odnosno jače od 18 gradi, ima neki feler, a i spali vas iznutra. I onaj tko vas nudi prehladnom rakijom sigurno nešto skriva. Rakija mora pustiti svoj miris i aromu, a hladne ih se ne može osjetiti. Zato se uvijek pred gosta stavlja bez leda” – riječi su jednog slavonskog proizvođača za Večernji list, a pečenje rakije u njegovoj obitelji tradicija je koja prelazi s koljena na koljeno već nekoliko desetljeća. No, ovo im je prvi put da to rade s “papirima”.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari