Slavonski kulen napokon zaštićen

Mukotrpan posao Udruge Slavonski domaći kulen-kulin koja je još prije desetak godina počela izradu specifikacije za zaštitu kulena napokon je gotov.

Taj autotohni hrvatski proizvod napokon je dobio oznaku
zemljopisnog podrijetla.

Početkom lipnja Ministarstvu poljoprivrede Udruga je opširnu
dokumentaciju od nekoliko stotina stranica za zaštitu oznakom
zemljopisnog podrijetla, kako bi se certifikatom konačno odredilo
što je izvorni slavonski kulen. Odluku o zaštiti ministar
Jakovina potpisao je u kratkom roku, a sljedeći korak je zaštita
na cijelom području EU.

Zaštitom se eliminiraju drugi konkurenti koji su mahom
nelegalni  ili koji pokušavaju na osnovi tuđih boniteta i
tuđih dodatnih vrijednosti ostvariti svoje profite.

Za oznaku zemljopisnog podrijetla sve mora biti
slavonsko
– meso slavonske svinje (najmanje tri
naraštaja unatrag), slavonska paprika i češnjak. Mora biti
napravljen po zaštićenoj recepturi, od najkvalitetnijih dijelova
svinjskog mesa, leđne slanine, soli i začina koji se nadjeva u
slijepo svinjsko crijevo i 150 dana se podvrgava kontinuiranim
procesima fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari