Dobro raspoložena ekipa na lokalitetu Srednjak
brala je Frankovku, sortu koju je
Feravino izvuklo iz zaborava i kojoj
posvećuje posebnu pažnju. Uostalom, Frankovka Miraz
2009. je na ovogodišnjem prestižnom
Decanteru u Londonu okićena
srebrnom medaljom i to već drugi put za redom. Ukusno i
slatko pobrano grožđe biti će pretočeno u fine kapljice
Frankovke Miraz 2013. i Frankovke Dika
2013.
U muškoj kategoriji najviše grožđa ubrao je izbornik
Slavko Goluža, dok je među damama najbolji
rezultat postigla Milica Sekulić, inženjer
mediteranske poljoprivrede. Ukupno je ubrano 1010 kilograma
frankovke s optimalnim parametrima – 20 posto šećera, i
kiselinom 5.7, što će biti pretvoreno u 650 litara izvrsne
feričanačke Frankovke, odlične kvalitete i izvrsne za
zdravlje!
Feravino je odlučilo na ovaj način promovirati
berbu kako bi ukazali na razvoj i značaj poljoprivrede,
tradicionalne vrijednosti, razvoj vinogradarstva i proizvodnju
izvrsnog vina čemu tvrtka teži. A najljepša vijest je da su
vinogradi dobro rodili i da se ove godine očekuje ukupni prinos
10% veći od prošlogodišnjeg. Berba će, ovisno o vremenu koje je
pomalo hirovito, trajati još desetak dana.
[blockquote] O FERAVINU:
Feravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt
feričanačkog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci
sežu u 1962. godinu. Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na
170 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i
frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay,
rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot.
Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća
litara. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom
crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj
kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja.
Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima,
Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest
kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun
kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog
teritorija, Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj
podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u
Slavoniji. Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo
Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom
vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina
otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i
potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati
na površini od čak 1.000 metara četvornih. [/blockquote]
Tekst i foto: Jenette-Marija Šimić/Feravino