Zatražena zaštita kulena na razini EU

Zatražena zaštita kulena na razini EU

Udruga "Slavonski domaći kulen-kulin" predala je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pokretanje postupka registracije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla slavonskog kulena na razini Europske unije, potvrdio je tajnik te udruge Andrija Matić.

“Hrvatska je u pristupnim pregovorima za članstvo u EU od
Europske komisije dobila jednogodišnji rok u kojemu mora sve
proizvode zaštićene nacionalnom oznakom registrirati i prema
pravilima EU ili će cijeli postupak morati iznova ponoviti, što
traži ne samo vremena nego i gomilu novca tako da smo odlučili
pokrenuti se i zaokružiti cijelu priču oko zaštite najpoznatije
slavonske gastronomske delicije”
, kazao je Matić Hini.

Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede u rujnu prošle
godine donijelo rješenje kojim je slavonski kulen ili slavonski
kulin stekao oznaku zaštićenoga zemljopisnoga podrijetla. Zahtjev
za dobivanjem oznake zemljopisnog podrijetla krajem prošle godine
predalo je 11 proizvođača slavonskog kulena s područja
Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i
Osječko-baranjske županije i upravo će oni u svibnju, kada je
najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje,
imati prve kulene sa certifikatom zemljopisnog podrijetla.

“Nakon što ovih 11 proizvođača dobije certifikate, u
problemima bi se mogli naći svi ostali proizvođači kulena koji se
nisu odlučili podvrgnuti sustavnoj kontroli i nadzoru, a među
kojima ima i izvrsnih kulenara, jer se njihovi kulenovi neće moći
prodavati pod oznakom ‘slavonski kulen’ ili ‘slavonski
kulin’”,
napominje Matić.

Dodaje kako su u članstvu Udruge “Slavonski domaći kulen ili
kulin” 92 proizvođača koji godišnje ukupno proizvedu oko 50 tona
kulena.
U Udruzi očekuju kako bi postupak ishođenja zaštite na razini
EU-a trebao biti završen svakako do kraja ove godine.

Oznakama zemljopisnog podrijetla Hrvatske je do sada, prema
podacima Ministarstva poljoprivrede, zaštitila slavonski
kulen-kulin, virovitičku papriku, baranjski kulen, dalmatinski,
krčki i drniški pršut, lički krumpir, meso zagorskog purana i
poljički sopranik. U postupku zaštite je međimursko bučino
ulje.

Zaštičenu oznaku izvornosti dobili su neretvanska mandarina,
dalmatinska maraska, ekstra djevičanstvo maslinovo ulje Cres,
ogulinski kiseli kupus, varaždinsko zelje i istarski pršut. U
postupku zaštite su međimursko meso z’tiblice, istarsko ekstra
djevičansko maslinovo ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje
otoka Korčule, paška janjetina, šoltansko maslinovo ulje i krčko
maslinovo ulje.

Tekst: Radio Osijek

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari