Podsjetnik na izbore 2007. godine u IV. izbornoj jedinici

Na 606 biračkih mjesta formiranih za izbore zastupnika u Hrvatski sabor, 2007. godine u IV. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, glasovalo je točno 211.426 birača, odnosno nešto više od 63 posto osoba s pravom glasa.

Na 606 biračkih mjesta formiranih za izbore zastupnika u Hrvatski sabor, 2007. godine u IV. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, glasovalo je točno 211.426 birača, odnosno nešto više od 63 posto osoba s pravom glasa.

Glasove su tada dobile čak 23 različite liste, no 14 saborskih mandata raspodijelilo je samo njih četiri. Tradicionalno za ovu izbornu jedinicu, te unatoč ozbiljnom udarcu kojeg su doživjeli odlaskom Branimira Glavaša i pojavom HDSSB-a, predvodila ih je lista HDZ-a. Ta je stranka prije četiri godine u ove dvije slavonske županije dobila 65.115 (31,2 posto) glasova, a listi koju je predvodio Vladimir Šeks pripalo je šest saborskih mandata. Iza njih smjestio se SDP s Biljanom Borzan na čelu, za kojeg je glasovalo 55.936 birača (26,8 posto), podarivši im tako pet saborskih fotelja. U svome premijernom nastupu na parlamentarnim izborima HDSSB, predvođen Glavašem, osvojio je naklonost 31.795 (15,23 posto) osoba iz ove dvije županije. Treći mandat, kako su tada govorili, pobjegao im je u posljednjim trenutcima izborne noći. Posljednji, 14. mandat, osvojio je HSP Ante Đapića sa 16.656 glasova (7,98 posto), kojega ove godine neće biti u IV. izbornoj jedinici.


Izbornom pragu 2007. približili su se još samo HSU (4,89 posto) i HNS (4,64 posto), danas članovi Kukuriku koalicije. Prvi su osvojili nešto više od deset tisuća glasova, drugi malo manje.
Da je tada postojala Kukuriku koalicija, obično zbrajanje kaže da bi osvojili više od 35 posto glasova,
što može biti jedan od orijentira projekcija za predstojeće izbore. Istina, HSU je doživio podjele, te ovaj put ima mnogo ozbiljenijeg konkurenta u Bloku umirovljenici zajedno, koji će se predstaviti skupa s Ljubom Jurčićem. HSS i HSLS bili su u koaliciji, a zajedno su osvojili samo 4,04 posto ili 8.424 glasa. Svi ostali bili su daleko, daleko slabiji. Konkretno, ispod 1 posto, a samo su Slavonska ravnica, Hrvatska stranka mladih i DC osvojili više od tisuću glasova. Zabilježimo još kako je najlošiji rezultat ostvarila stranka zvučnog i znakovitog naziva – Gospodarska stranka. Dobili su samo 183 glasa.




Ostale rezultati po gradovima i opčinama pogledajte OVDJE

TEKST: M. Mihaljević, Glas Slavonije

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari