HDZ gubi i Slavoniju?

Vijesti Narodnog radija objavili su rezultate istraživanja agencije IPSOS PULS za 4., 5. i 10. izbornu jedinicu. Tako je istraživanje Nove TV, Večernjeg lista i Media servisa pokazalo da se u Slavoniji, koja spada pod 4. i 5. izbornu jedinicu, HDZ-ovci neće moći nositi s kandidatima Kukuriku koalicije.


Vladimir Šeks politički veteran gubi 4. izbornu jedinicu. Naime, u toj izbornoj jedinici vodi Kukuriku koalicija s 34,4 posto glasova. HDZ bi osvojio 21 posto glasova, a HDSSB 16,9 posto. Pravaši još prelaze prag s 5,3 posto, a ispod praga s 4,9 posto su laburisti.

Kukuriku bi osvojio 6 zastupničkih mjesta ili jedno više nego 2007., a HDZ bi imao 4 zastupnika ili dva manje. HDSSB bi imao tri, a pravaši jednog zastupnika. No jasno je kako je uspjeh Kukuriku koalicije ovdje rezultat prave bitke na desnici, jer očito je da ‘desni birači’ dobivaju 8 zastupnika, ali su podijeljeni u tri političke opcije.

Kukuriku koaliciia primjerice mogla bi osvojiti 7 zatupnika ako HSP ne prijeđe izborni prag. Ako primjerice laburisti prijeđu izborni prag, HDZ pada na tri zastupnika, a tu nije kraj muka za Vladimira Šeksa. HDZ ako osvoji primjerice 19 posto, može izgubiti jednog zastupnika, a on bi pripao Kukuriku koaliciji koju predvodi Biljana Borzan.

Od 2000. HDZ je držao u svojim rukama jug Slavonije. Sada Kukuriku koalicija vodi s 30,1 posto, a HDZ uživa potporu 27,2 posto birača. Iako je to praktički mrtva utrka u odnosu na prije 4 godine, HDZ je podbacio: tada je primjerice za tu stranku glasovalo 42 posto birača.

Od ostalih stranaka HDSSB osvaja 7,3 posto, laburisti 5,2 posto a oko izbornog praga su Blok umirovljenika i Ljubo Jurčić s 4,9 posto te HSP dr. Ante Starčevića s 4,6 posto.

Kukuriku osvaja 6 zastpnika ili dva više nego prije 4 godine, a isti broj zatupnika dobiva i HDZ, ali to je dva zastupnika manje nego prije 4 godine. HDSSB je potvrdio svoj mandat od prije 4 godine, a HSP dr. Ante Starčevića bi možda mogao osvojiti jednog zastupnika.

Naime, ako primjerice laburisti ne preskoče izborni prag, moguće je da jedan mandat dobije prva lista, a to može biti i Kukuriku, ali i HDZ pa bi onda ta opcija imala 7 zastupnika.

Ali ako pak izborni prag prijeđe još jedna lista kao Blok umirovljenika, onda bi HDZ izgubio jednog zastupnika i bio na 5.

Ovo je izborna jedinica koja je sve izglednija kao izborna jedinica Jadranke Kosor, njoj je jako važno da, ako želi biti pobjednica 4. prosinca, mora imati i jedan postotni poen u toj jedinci u odnosu na Kukuriku koaliciju koju predvodi Igor Dragovan.

IZVOR: Politikaplus.com/ dnevnik.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari