Analiza stranaka kandidiranih u Slavoniji i Baranji

Za istočnu Hrvatsku - IV. i V. izbornu jedinicu, Državnom izbornom povjerenstvu predane su 52 liste s ukupno 728 kandidata. To je čak 10 lista i 140 kandidata više nego 2007. pa je očito kako se u nas "razvoj" demokracije pokazuje tako da se broj stranaka i lista množi umjesto smanjuje.

Broj uključenih stranaka još je veći jer su na nekim listama koalicijski kandidati iz više stranaka: tako u IV. izbornoj jedinici u listama sudjeluje ukupno 39 stranaka i pojedinaca u odnosu na 30 stranaka i neovisnih lista 2007., a u IV. izbornoj jedinici 34 u odnosu na 27 prije četiri godine.
Mnoge od opcija ponavljaju se, ali ima i razlika, većinom istih u obje izborne jedinice. Najprije, tada samostalni SDP, HNS, HSU i IDS ovaj put na izbore idu zajedno, okupljeni u Kukuriku koaliciju. Od relevantnijih noviteta u IV. izbornoj jedinici tu su Lesarovi Hrvatski laburisti – Stranka rada, koji dobro kotiraju u anketama; Istarski demokratski sabor kao dio Kukurikua, koalicija HSP-a dr. Ante Starčević i HČSP-a; koalicija HSP – Hrvatska straža (u IV. izbornoj jedinici, u V. HSP ide samostalno) te eventualno koalicija Pernarova Saveza za promjene i Autohtone hrvatske seljačke stranke, kao i Bloka umirovljenici zajedno, Primorsko-goranske stranke i Hrvatske radničke stranke na čelu s Ljubom Jurčićem.


Od većih stranaka i opcija, čini se kako je HDZ u IV. izbornoj jedinici išao na sigurno, s očekivanih prvih pet: Vladimir Šeks, Tomislav Ivić, Josip Đakić, Josip Salapić i Tugomir Kuduz.
Kukuriku je, pak, ponudio listu na kojoj, izuzev dugogodišnje predsjednice osječkog SDP-a Biljane Borzan, nema nikoga od starijih SDP-ovaca, poput Zvonka Eraka, a u Sabor će sigurno najistaknutiji mladi kadar Domagoj Hajduković, predsjednik županijskog SDP-a. Za sličan princip odlučio se i HSLS, čiju listu nosi sveučilišni profesor Josip Vrbošić, a zanimljivo je da se predsjednik županijskog HSLS-a Darko Bajto malo maknuo jer se nalazi na posljednjem, 14. mjestu liste.

Niz “anonimusa”, predvođenih prometnim tehničarom Željkom Lukšićem, nude i Hrvatski laburisti, dok su se HSP – Hrvatska straža i HDSSB odlučili za provjerenu ekipu.
Tako listu potonjih predvode: osječko-baranjski župan i predsjednik stranke Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, predsjednik Glavnog odbora i saborski zastupnik Dinko Burić, glavni tajnik stranke Ivan Drmić i ostali, uz dva-tri mlađa imena kao što je predsjednik mladih HDSSB-a Karlo Šatvar, posljednji, 14. na listi.
Za V. izbornu jedinicu zna se da je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odlučila biti 1. na listi pa je pogurnula ministra poljoprivrede Petra Čobankovića i ostale, a prilično je nisko, tek 11., vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Listu Kukuriku koalicije predvodi glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, a slijede ga “teškaši” koji provjereno donose glasove SDP-u i HNS-u – požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te Josip Vuković i Ivan Vrdoljak.
Na listi HSLS-a malo iznenađenje, na 1. mjesto uskočio je Senko Bošnjak, predsjednik vukovarsko-srijemskog HSLS-a, dok je HDSSB u “boj” poslao saborskog zastupnika Boru Grubišića.


[important title=Nema više Mikšića i SBHS-a]
Liste je predao i niz opcija koje imaju vrlo male ili nikakve šanse za prelazak praga, a za neke je malo tko i čuo. Kad je riječ o onima koji su “nestali”, a 2007. željeli su u Sabor, spomenimo SBHS, Demokratski centar, neovisne liste Borisa Mikšića i Antuna Lasla, Hrvatsku kršćansku demokratsku stranku, Ljevicu Hrvatske, Istarski socijaldemokratski forum Foro Social, Hrvatske socijaldemokrate te Gospodarsku stranku.[/important]
Kad je riječ o kandidatima, imena su se nositelja i prvih na listama više-manje znala, no neke izmjene dogodile su se u posljednji tren. Tako se u IV. izbornoj jedinici na listi HDSSB-a ipak ne nalazi Gordan Matković.
Zanimljivo je i da rođeni Osječanin i dogradonačelnik Ivan Vrdoljak (HNS) na izbore ide kao 5. u V. izbornoj jedinici, vjerojatno jer na listi Kukuriku koalicije u IV. izbornoj jedinici vlada gužva. Vrijedi spomenuti i opernog pjevača osječkog HNK Dalija Mora, kao nositelja liste koalicije SP-A-HSS u IV. izbornoj jedinici.

IZVOR: Tomislav LEVAK, Glas Slavonije

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari