Omiljeno blagdansko jelo

Odojak postao luksuz? Provjerili smo njegove cijene u osječkim mesnicama i okolnim mjestima

Damir Špehar/PIXSELL

Dok se prošle godine prodavao za malo više od pet eura po kilogramu, ovogodišnjih mu je blagdana cijena mnogo veća

Mnogi među nama ne mogu zamisliti božićne blagdane bez pečenog odojka na stolu. Međutim, ova je sezona specifična zbog pojave afričke svinjske kuge i inflacije koja je neminovno došla s prelaskom na novu valutu, pa je odojak gotovo postao svojevrsno luksuzno blagdansko jelo.

Dok se prošle godine prodavao za malo više od pet eura po kilogramu, ovogodišnjih mu je blagdana cijena mnogo veća. Prodavačica u jednoj od mesnica na osječkoj tržnici pokazuje nam kako je prije svega pet mjeseci cijena odojka iznosila 6,90 eura po kilogramu, dok se danas popela na 8,50 eura i vrlo će vjerojatno još i rasti.

U ostalim tamošnjim mesnicama cijene se odojka kreću u rasponu od 10,50 do 11,30 eura po kilogramu. Dok jedni spomenuto govore kako bi mogle rasti do Božića, drugi pak tvrde kako će ostati ista.

>> Blagdan bez odojka na stolu? Uz ove cijene to je za većinu nažalost realnost

Ipak, cijena je odojka uvelike niža kod ljudi koji ga privatno prodaju u okviru svojih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. U slavonskim se selima odojak tako prodaje po cijeni u rasponu od pet do sedam eura po kilogramu, ovisno o blizini mjesta u koje ga je potrebno dostaviti.

Primjerice, u gradovima poput Pleternice, Požege, Daruvara i Slavonskog Broda odojak koji se dostavlja na kućnu adresu košta sedam, a u ostalim selima poput Jelisavca i Gundinaca od pet do šest eura. Prodavači za SiB.hr govore kako ne bi trebao poskupjeti do Božića budući da su istu cijenu držali i prije dva tjedna.

Slična je cijena odojka i u trgovačkim centrima, pa ćete za njegov kilogram u Konzumu, Kauflandu i Intersparu trebati izdvojiti do osam eura. Ako pak želite već ispečeni odojak s ražnja, u Konzumu platit ćete ga 17 eura po kilogramu.

>> Za blagdane se pojede više od 100 tisuća purica, hoće li ih ove godine biti dovoljno?

Unatoč visokim cijenama i njihovom mogućem porastu, ne sumnjamo u to kako će ovo tradicionalno jelo i ovoga Božića pronaći svoje mjesto na brojnim blagdanskim stolovima diljem regije, bilo da je kupljeno u trgovačkom lancu, kod OPG-a ili pak u mesnici. Navedeno već potvrđuju pune prodavaonice koje smo danas vidjeli i koje će zasigurno još više ”vrvjeti” mušterijama u predstojećim danima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari