vrijednost 60 milijuna eura

Danas je u Našicama spaljeno tri tone droge: ”Spasili smo minimalno stotinu života”

Davor Javorović/PIXSELL

Ovo je 19. spaljivanje zaplijenjene droge u tvrtki Nexe, a u njezinim pećima danas su spaljeni 1.2 tone marihuane i hašiša, 776 kilograma kokaina i 244 kilograma heroina

Danas se u pogonima našičke tvrtke Nexe održalo spaljivanje opojnih droga oduzetih u kriminalističkim istraživanjima, procijenjenih na oko 60 milijuna eura. Spalilo se 776 kilograma kokaina, 244 kilograma heroina te 1241 kilograma marihuane i hašiša.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina naglasio je kako je većina droge oduzeta tzv. balkanskom kartelu te da su ovim činom spasili minimalno stotinu života.

“Samo bi uporaba 244 kilograma heroina dovela do gubitka minimalno 100 života. Ove godine u prvih devet mjeseci procesuirali smo i prijavili 1919 kaznenih djela zlouporabe droga, što je prosječno osam djela dnevno, te 868 počinitelja”, kazao je Milina.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Petković istaknuo je kako je tržište droga najdinamičnije kriminalno tržište u Europi, a posljednje procjene govore da se radi o vrijednosti od oko 30 milijardi eura.

“Po zadnjem istraživanju, svaki četvrti državljanin ove zemlje je probao neku ilegalnu drogu. Imamo rast konzumacije kanabisa, amfetamina i ecstasyja, a posebice je zabrinjavajuća raznolikost ponude i dostupnost novih psihoaktivnih tvari”, upozorio je Petković.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić Andrea Ledić kazala je kako se ovakvim akcijama želi smanjiti dostupnost droge i poslati poruku da naše društvo ne tolerira njihovu zlouporabu.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari