opet prepucavanja oko vukovara

Vijeće za domovinski pijetet mijenja plakat za Dan sjećanja, sporno im je kako je istaknuto slovo “U”

Emica Elveđi i Davor Javorović/PIXSELL

Plakat vukovarskog gradonačelnika za Dan sjećanja s istaknutim slovom 'U' ipak se mijenja. Rezultat je to sastanka Nacionalnog vijeće za domovinski pijetet koje je načelno prihvatilo program grada Vukovara

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, koji je predstavio plakat koji je podigao buru, i danas poručuje da ostaje pri svojim stavovima. Nije bio na Vijeću za domovinski pijetet, no iz Vukovara je žestoko prozvao ministra Medveda, prenosi Danas.hr.

“To je sramotno i jedini normalan odgovor je ostavka ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda”, rekao jePenava.

>> Najavljena 25. Kolona sjećanja u Vukovaru, predvodit će ju pripadnici HOS-a

Tvrdi, ostavku traži zbog pritiska na pripadnike HOS-a i manipulacije izjavama majke Jeana Michela Nicoliera. Ministar Medved pred kamere nije htio, kao ni nitko iz Vijeća. No plakat, koji je predstavio vukovarski gradonačelnik, smatraju neprimjerenim i neprihvatljivim. “Vijeće nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala obilježavanja dana posebnog domovinskog pijeteta te se usuglasilo o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta”, naveli su iz Vijeća.

Penava je ranije poručio kako će pripadnici HOS-a biti na čelu kolone. Vijeće ističe i kako su i proteklih godina kolonu predvodili branitelji među kojima i pripadnici HOS-a te da je isticanje jedne postrojbe nepravedno.

Više izvora sa zatvorenog sastanka tvrdi da će biti kao i lani, kad HOS nije bio istaknut. Službeno je program grada prihvaćen.

Premijer Penavine poteze vidi kao politikantstvo i o svemu kaže: “Nije mi jasno kako je sad, najedanput ove 2023. godine, baš uoči parlamentarnih izbora, sad Tomo Medved ‘ukrao kolonu’. To je politiziranje”.

Premijer je oštar, a predsjednik Zoran Milanović blaži te komentira: “Ja bih išao, očekujem malo više fleksibilnosti i razuma, ne treba zaoštravati sada situaciju, na način na koji se danas zaoštrava”.

Na pitanje kako komentira Penavu, kaže: “Kao malo pretjeranog, ali razumijem s kim ima posla.”

A upravo dio mještana u Škabrnji skuplja potpise za peticiju protiv dolaska pripadnika SDSS-a, pa makar bili i iz redova Vlade. “Sve je to djelovanje Domovinskog pokreta u Vukovaru i Škabrnji, dakle čista politizacija”.

Plenković o svemu kaže: “30 godina poslije mi moramo gledati prema budućnosti na konstruktivan način”. Ivan Škara, gradonačelnik Škabrnje, o svemu izjavljuje: “Naši mještani imaju na to pravo. Nisu rekli u ministarstvu hoće li tko doći. Ovo nije maslo Domovinskog pokreta”.

>> Kohorta velikom zastavom podržala pripadnike HOS-a

Prije točno deset godina imali smo dvije kolone, a ove godine i to baš one predizborne, mogli bi imati dva plakata. Onaj Ivana Penave i novi koji bi izradilo Ministarstvo branitelja.

Više u video prilogu RTL-a:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari