afrička svinjska kuga

Državni tajnik: Kolinja u dvorištima su zabranjena! Virus preživljava godinama u mesu

Ivica Galovic/PIXSELL

"Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ. Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi 500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana", rekao je Pavić

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić gostovao
je u emisiji TNT N1 televizije gdje je
komentirao situaciju s afričkom svinjskom kugom u Slavoniji.

Pavić kaže da je do sada na području Vukovarsko-srijemske
županije eutanazirano oko 17.200 svinja, što je s uginućima koja
su prethodila kao znak bolesti otprilike 18.250 uginulih svinja.
Zahvaćeno je oko 780 domaćinstava.

Od prijave na sumnju zarazom, eutanazija se obavlja unutar istog
dana ili na temelju simptoma i kliničke slike dvorišta, ili
temeljem laboratorijskog nalaza, objašnjava Pavić.

“Jedan svjetski epidemiolog je rekao da je malo bolesti koje mogu
promijeniti svijet i koje mogu dovesti do uništenja vrste, ali
jedna od takvih je virus afričke svinjske kuge za svinjogojstvo.
Brojni stručnjaci su radili na detektiranju virusa da bi
napravili cjepivo. Virus ima poznatih 168 bjelančevina, od njih
se samo za osam točno zna čemu služe, a za osam se samo
pretpostavlja. Virus je neistražen i stalno se mijenja”, poručuje
Pavić.

Prije mjesec dana stručnjaci su ipak došli do nove spoznaje, ali
nimalo utješne.

“Prije mjesec dana izvađena je epruveta zaražene krvi iz duboko
smrznutog nakon šest godina. Virus je i dalje bio aktivan i živ.
Virusu pašu niske temperature. Ono što se zna je da virus preživi
500/600 dana u smrznutom, a na šunki i do 600/700 dana”, rekao je
Pavić.

Srećom, ljudi se ne mogu zaraziti.

“Sreća u nesreći je da se ljudi ne mogu zaraziti. Virus nije
otporan na visoke temperature, brzo ugine. Vidjeli ste kakvo je
ljeto bilo, bio je živ možda pet, šest dana”, kaže Pavić.

>> Lešine svinja pokraj ceste zgrozile Slavonce: “Nema nikoga tko stoji uz nas”

Mnoge brine zašto moraju eutanazirati svinje u objektima gdje
nema zaraženih svinja, ali se nedaleko od njih nalazi zaražen
objekt.

“Zaražena svinja na jednom gospodarstvu je zaraza cijelog
gospodarstva, cijelog uzgoja. Upravo zbog prirode bolesti, zbog
izuzetno lakog prijenosa. U prva tri dana smo imali tri pojave
koje nisu povezane. Tri potpuno odvojena slučaja, isključivo
ljudski faktor. Bolest se odnese na kosi, na ruci, na cipelama”,
objašnjava Pavić.
>> Slavonsko kolinje – tradicija koja nikad neće izumrijeti

“Od prvog dana pojave bolesti, od 30.6. zabranjeno je klanje
svinja za vlastite potrebe. Može se dogoditi da zakoljete svinje
u vrijeme inkubacije koja može biti do 19 dana. Imate primjere
naglih uginuća bez ikakvih simptoma ili imate školski primjer
inkubacije kod ove bolesti, koja je najčešće 15 dana. I to su sve
rizici širenja bolesti”, poručuje Pavić.

Unatoč zabrani Pavić smatra kako to ne znači da je kraj
tradicionalnog uzgoja svinja u Slavoniji.

“Upravo temeljem kategorizacije i zabrane držanja svinje od
godine dana, a poznajući virus i njegove specifičnosti, to je
razdoblje u kojem će biti omogućeno ljudima da se prilagode i da
dignu visoke biosgurnosne mjere, nikako ne znači kraj
svinjogojstva i držanje svinja”, rekao je dodajući da je
razdoblje od godinu dana odlučeno temeljem europske direktive i
na temelju iskustava drugih zemalja.

“Bilo kakvim propustom doći će do eksplozije bolesti. Mi smo
jedina zemlja gdje se bolest do sad pojavila koja ima ovako
specifičan način uzgoja životinja. Prije 10 dana se bolest
pojavila kod divlje svinje u Švedskoj – na površini od tisuću
kilometara kvadratnih ide eutanazija svih svinja i divljih i
domaćih. Nema pregleda, nema dijagnostičkog ispitivanja u
laboratoriju, apsolutno sve ide na eutanaziju.”

POGLEDAJTE VIDEO: Mrtve svinje satima ležale uz
cestu: ‘Mislio sam da će ih uspavati, a ubili su ih pištoljem!’

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari