zbog afričke svinjske kuge

Ove godine svinjokolje u VSŽ bit će zabranjene

Ivica Galovic/PIXSELL

"Posve smo svjesni slavonskih običaja i činjenice da se približava sezona svinjokolja, ali ove godine to neće biti moguće", rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić

Do kraja kolovoza afrička svinjska kuga  utvrđena je na 631
gospodarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, eutanazirano je
oko 12.200 svinja, a k tome je evidentirano i oko 800 uginuća.
Dakle, ukupno oko 13.000 svinja manje. U Vukovarsko-srijemskoj
županiji je uoči pojave ASK bilo oko 122.000 svinja, što znači da
je sada taj broj manji za oko 11 posto, piše portal Vinkulja.

“Na brojku od 860.000 svinja ukupno u Republici Hrvatskoj tih
13.000 usmrćenih svinja zanemariva je brojka”, rekao je državni
tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić
u razgovoru za Plavu vinkovačku televiziju uz napomenu, kako “nije
realno zbog toga očekivati porast cijena ili nestašicu svinjskog
mesa”.

Bolest je jako teško iskorijeniti, a borba s bolešću može
potrajati godinama. Što to znači za tradiciju u
Vukovarsko-srijemskoj županiji tek će se spoznati, osobito od
jeseni kada krene sezona svinjokolja kojih prema svemu sudeći
neće biti. Barem ne onakvih na kakve smo naviknuti. Stoga, jasno
je kako ove godine sigurno nema svinjokolja, a tko zna i
dogodine…

“Posve smo svjesni slavonskih običaja i činjenice da se
približava sezona svinjokolja, ali ove godine to neće biti
moguće. Bit će moguće proizvoditi kulen u objektima koji su
registrirani za to, ali nažalost u domaćinstvima – ne! To treba
jasno reći da ne bi bilo zablude uoči kolinja. Kako sada stvari
stoje, tako je”, pojasnio je Pavić.

To donosi velike promjene u navikama ljudi, pa čak i dugoročno,
jasno je to i ljudima iz ministarstva, no Pavić tvrdi da bi svako
drugačije postupanje produžilo trajanje prisutnosti virusa, ali i
ugrozilo kompletnu svinjogojsku proizvodnju.

“Nema cjepiva, nema lijeka i ovo su jedine metode koje služe u
sprječavanju ove bolesti”, naglasio je Pavić te slikovito dodao i
sljedeće:

“Kulen će biti moguće proizvesti, ali ne kod mene u dvorištu na
improviziranom stolu, nego kod susjeda koji ima registriranu
proizvodnju kulena”, slikovit je bio Pavić.

Registrirani proizvođači u svojim profesionalno opremljenim
pogonima dobit će dozvolu za proizvodnju kulena (i ostalih
suhomesnatih proizvoda), jer pripada skupini proizvoda koji
fermentiraju.

“Prema uredbi vezanoj za afričku svinjsku kugu dopuštena je
proizvodnja proizvoda koji će dugo fermentirati. Treba nadodati
da je suhomesnate proizvode moguće napraviti i u vlastitom
domaćinstvu, ali isključivo od svinja dovezenih s nezaraženog
područja, područja gdje nema bolesti, primjerice iz
Osječko-baranjske županije”, pojasnio je Pavić, prenosi Vinkulja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari